cíprian Creative Commons License 2006.03.21 0 0 674
Azt javaslom maradjunk a tudománytörténeti aspektusnál, mert egyedül ez a vita tárgya. Úgy látom félreértelmezése kezdődött nálad a mondanivalómnak.

Lorentz nem gondolta komolyan az éterhez viszonyított időt és teret. Ezt mindig idézőjelbe tette, és ez fontos is volt számára. A mozgó rendszer vesszős változóit matematikai segédletnek gondolta csupán. Viszont a Lorentz-Fitzgerald kontrakciót a test mozgás közbeni összehúzódásának fogta fel.

Tehát finomabb különbségen van a nézeteltérés. A fentiek jól illusztrálják, hogy Lorentz nem tudott elszakadni az étertől, dacára annak, hogy ő is felismerte a Maxwell egyenletekből a mozgó objektumok általa csupán paramétereknek kezelt "idő" és "tér" valamely álló rendszerre vonatkozó törvényszerűségét.
Az hogy ez a "tér" és "idő" ekvivalens a spec. rel.-lel, Bell mutatta ki.
A vita máig tart erről az ekvivalenciáról, nálunk okosabb emberek között, ne is haragudj notwe, árnyaltabb a kérdés, mint ahogy ezt látod.
Csak halkan jegyzem meg, hogy a Lorentz-elv a klasszikus tér és időfogalmakat használja. A hossz- és idődilatációk nem léteznek számára.
Előzmény: notwe (668)