egy mutáns Creative Commons License 2006.03.17 0 0 17467

Kedes Simply Red, ez talán ijesztőnek is hangozhatna egy a témával megismerkedni akaró számára.

Kétségtelen dolog, hogy az általad felsorolt ismereteknek a megtanulása, sőt, készség szintjén való rutinos alkalmazása sokat segít a specrel "faramuci" dolgainak a megértéséhez, elfogadásához, az intuitív gondolkodás kialakításához.

Mindazonáltal a specrel sok problémája (pl. ikerparadoxon, Budapest-Androméda köd utazás) ennél egyszerűbben is tárgyalható.

Nem kell más, mint fizikából tudni mi az az inerciarendszer, és az s=v*t összefüggést, axiómaként elfogadni a relativitás elvét, posztulálni a fénysebesség azonosságát minden inerciarendszerben, és matekból megtanulni a négy alapműveletet, a gyökvonást és az egyenletrendezést. Ebből is sok minden kijön, talán még meg is érthető.

Ha valaki emellé megtanulja a síkgeometriai koordinátatranszformációkat (a szögfüggvényekre sincs szükség, bár hasznosak lehetnek), máris sok analógiát felfedezhet, ami segít a faramuciságok elfogadásában.

A lineáris algebra ezen síkgeometriai ismeretek általánosításként fogható fel, így annak ismerete még általánosabb képbe foglalja az egészet, és elvezet a mélyebb összefüggések átlátásához, és alapot ad a továbblépéshez.

Üdv: egy mutáns

 

Előzmény: Simply Red (17466)