MarK Creative Commons License 2006.03.16 0 0 87

Nekem is nagyon tetszett a film.

 

A kritikákra csak annyit, hogy persze, biztos nem volt PT sem szent... De ne felejtsük el, hogy pszichológus volt. Szakmai szinten értett az emberek nyelvén, s ezen belül is számtalan támával, gazdasági elmélettel, üzleti modellekkel, munka- és szervezetpszichológiával, értékorientációval, s ezek emberi vetületével foglalkozott. Nem kellett neki kevernie a szart ahhoz, hogy egy idő után a történések közelébe kerüljön. Ezeknek az embereknek orvosa, később barátja volt, természetes, hogy sokat tudott meg idővel. Ha csak kicsit is sáros lett volna az elhíresült ügyekben, már rég rámeszeltek volna ezt-azt...hiszen neki már nem fáj, ő már nem tud védekezni, kiváló alany lenne ebből a szempontból... A halála óta egyedül Kulcsár próbálkozott, de a vádakat a rendőrség nem találta megalapozottnak...nem csodálom.

 

Perczel Tamás teheséges fazon volt, tényleg kár érte. Sajnálom, hogy a dokumentumfilmet elsősorban, mint a Fenyő gyilkossággal kapcsolatos "titkok"-kal akarják "eladni". Persze megértem, kell egy mézesmadzag, sokan enélkül talán meg sem néznék.

 

Pedig a történet sokkal többről szól. A Perczel családról és a történelemről, a pszichológiáról, a szakmáról, a magyarságtudatról, a magyar értelmiségről, az "újságírásról", a közéletről, a hitről, a KISZ vagyon elherdálásáról, a K&H botrányról, a vadászat iránti szenvedélyről...és persze nem utolsósorban a betegségről.
OK, biztos voltak gyarlóságai, mint megannyi embernek... Kinek nincsenek? Nem vettem észre, hogy élete alkonyán a saját maga tisztaságát és erényeit igyekezett volna bizonygatni. Nem, a film nem ezért készült. Örülök, hogy létrejött, hiszen enélkül talán sohasem ismertük volna meg...legalább ennyire. Nagyon eredeti volt a gondolkodásmódja, és láthatóan hatalmas ismeretanyaggal rendelkezett. Humora megmutatta a dolgok fonákját, sokat ironizált önmagán. Lelkesen, választékosan, szépen beszélt, élvezet volt hallgatni. Ha belegondolok, hogy a 6 rész együtt kb. 4 óra 20 perces anyag, holott valójában 20 órás felvétel készült...


Szóval ez egy kordokumentum, sokkal több, mint a Fenyő gyilkosság háttere, sokkal több, mint a politika. Megrendítő, elgondolkodtató és vitára indító. Egy "szellemi injekció", amiből tanulni kellene. Én kötelezővé tenném minden középiskolás számára.
A világnézet, amit PT képvisel számomra etalon, igaz, elhiszem, hogy a baloldali nézőknek keserű pirula lehetett a film... Be kell látni, elfogultak vagyunk, elfogult mindkét oldal. Én tiszteletben tartom mindenki véleményét, csak legfeljebb van, akivel nem értek egyet. De ilyen kampányidőszakban csak a hangulat és az adrenalin emelkedik, esély sincs a dolgok megvitatására.

 

Mindenesetre annál többet érdemel a film, hogy tényleg csak úgy "elsikkadjon"...