Nem szeretnék nagyon beszálni ebbe beszélgetésbe, de Máté Bence által 2005 áprilisába írt cikkből (http://www.matebence.hu/content/2005%20%C1prilis.pdf) kiderül hogyan kerülhetett a sok digitális kép közé a BBC pályázatra mégis analóg madárfotó
Köszönöm, hogy belinkelted a cikket! Tulajdonképpen ez győzött meg véglegesen, hogy Bence a digitális képeit adta el analóg felvételekként.
Elolvastad a cikket végig? Más cikkeket is olvastál már? Kellene! Ugyanis több furcsaság, ellentmondás is felmerül, a honlapján található infók és a különboző nyilatkozatai közt.
Nézzük:
A linkelt cikkből való idézeted szerint előkerült a táska mélyéről az EOS 1N anlóg váz, mivel a digit váz lassú volt és sok jelenetről maradt le ez miatt.
Viszont Bence honlapján és az általad linkelt cikkben is olvasható, hogy Bence 4400 digitális felvételt lőtt el a lékhalászokra.
Abban ugye egyetértünk, hogy Bence gyakorlott és profi fotós. Egy profi fotós pedig 4400 felvétel után jön rá, hogy a digit váz alkalmatlan a feladatra? Ez kissé bizar! Sokkal hihetőbb és valószínűbb, hogy egy olyan ász mint Bence, már az első pár sorozatlövés és pár elmulasztott jelenet után rájön, hogy ide analóg váz kell. De akkor később miért vált vissza, digitálisra miért kockáztatja, hogy ismét lemaradjon a jobb jelenetekről? Csak azért hogy legyen 4400 digitális felvétele? Aki fotózott már akciódús helyszínen az meg tudja, hogy cserélgetni a gépvázakat, egyenlő a biztos kudarccal. Mert tuti akkor történik valami amikor épp a gépvázakkal bajlódunk. Tehát az is hihetetlen, hogy egyfolytában cserélgeti valaki a gépvázat, amikor zajlik az élet a lessátor előtt.
A cikkben Bence azt írja, hogy amikor meg diát használt akkor a legjobb jelentek mindig a 35. kocka után következtek, tehát nem jutott előrébb az analóggal sem. Ráadásul később azt írja, hogy a Sensia színei miatt nem lettek jók a képek, és csak a 4 tekercs Velvia volt használható. Egy másik cikk szerint az egyik díjnyertes kép a 23. napon készült. Ha Bence már rájött az elején, hogy a digit váz nem alkalmas, akkor hogy maradt velviája a 23. napra? Valahogy nem áll össze a dolog. Vagy Bence előre tudta, hogy mikor lesz a legjobb jelenet és arra tartogatta a diát és abból is a velviát? Mert az összes díjnyertes kép Velviára készült! Na ez a leghihetetlenebb. Mert akkor nem kellett volna másfél hónapot kint lenni, csak a legjobb jelenetekre kimenni. Tehát azt leszögezhetjük, hogy Bence sem tudja melyik pillanatban születik meg az igazi kép.
És most jön a legizgalmasabb:
A Fuji cég Bence számára kidolgozott egy teljesen új velviát, amit azonnal meg lehet nézni!
Ugyanis egy másik cikkben ami a honlapján olvasható ezt nyilatkozza:
"...Van egy másik fotó is ebben a portfólióban ... két szürkegém verekszik alevegőben... eltökéltem, hogy pontosan ezt a jelenetet akarom megfotózni... barna homogén háttér előtt. Rengeteg képet készítettem, de a legtöbb nem volt éles vagy lelógott az egyik madár... Végül a 23. napon sikerült ezt a képet elkészítenem. Küldtem is mindjárt egy SMS-t a legjobb cimborámnak: Na +született a legjobb kép! Szerintem...?"
(A cikk részletet rövidítettem úgy, hogy annak értelme ne változzon. Ez visszaellenőrizhető az eredeti cikkből ami Bence honlapján olvasható. A lényegben nincs rövidítés)
Ha a legtöbb kép homályos lett, vagy kilógott a képből, honnan tudta Bence, hogy ez a kép tökéletes? Csak úgy ha megtudta nézni! Ez pedig a csoda Velvia híján csak úgy lehetséges, ha digitálissal készült a felvétel. Ugyanis a linkelt cikkben olvasható, hogy Bencének bizony 3 hetet kell várnia az analógra mire végre megláthatja mit is sikerült lőnie, így lehetetlen, hogy mindjárt értesíteni tudta volna a cimbit. Azt se mondhatjuk, hogy csak érezte, hogy jó a kép, hiszen ahogy írja korábban vagy életlen lett, vagy kilógott, stb. Tehát látnia kellett a képet mindjárt!
Ehhez hozzájön, hogy - szintén a cikkben írja -, velviával csak akkor tudott kellően rövid záridőt elérni, ha napsütés volt és a háttérben hó volt. A verekedő gémek esetén pedig sem napsütés, sem havas háttér nem látható! Tehát elég egyértelmű, hogy a kép digitális géppel készült. Viszont BBC honlapján a kép Velviára analóg vázzal lett lőve.
Túl sok a furcsaság:
1. A honlapján a werkfotók albumban 4400 digitális felvételről ír és egyetlen tekercs diát sem említ. Miért? Hamár megemlíti a digit képeket számszerűen miért nem említi a 14 tekercs diát?
2. Hogyan látta mindjárt és nem csak három hét múlva, hogy megszületett a legjobb kép, ha valóban analógra készült a felvétel?
3. A cikkben azt írja, hogy viszanézve a régi diáit, legalább a felén nincs tökéletesen kimérve a fény, és számtalan jó jelenet lett selejt, mert alul vagy túl lettek exponálva. Most viszont megfordult a helyzet, mert 140 analóg (Velvia) felvételből került ki az összes díjnyertes kép, és a 4400 digitális felvételből egyetlen sem lett olyan jó, hogy bekerüljön a pályázatra érdemesek közé.
4. Mindíg pont akkor volt analóg váz az obin és abban éppen Velvia, amikor a díjnyertes jelenetek történtek! Véletlen sem történt jó jelenet amikor a 360 kockányi Sensia, és 4400 kockányi digitális felvétel készült.
5. Bence a következőt írja cikkében: „Állatok akciófotózásakor már meg sem fordul a fejemben, hogy filmek után kotorásszak.”
6. Bence minden jobb felvételét levilágíttatja Velviára, a „jobb vetíthetőség” miat.
7. Bence nem titkolja, hogy ha kell belenyúl a képekbe és levilágítva diára, csinál belőlük tökéletes felvételt.
Bocs mindenkitől, de én nem tudok hinni. Azthiszem itt nem csak Bencéről van szó, hanem rajta keresztül a magyar természetfotósokról! A szavahihetőségről!
Korában írtam, hogy feltételezésem szerint a digit váz sebességével volt gondja Bencének. Ez a cikkből be is igazolódik, valóban a gép sebessége volt kevés.
Ezen valamejest lehet javítani, ha csak JPG-ben fotózik. Viszont JPG.ben nem lehet pályázni a BBC-nél. Ezért egyszerű a megoldás: levilágíttatni diára, és mint eredeti analóg felvételt elsütni a képeket. A kérdés, hogy ha ez így elmegy egyszer, akkor miért ne menne el többször is. Ha ez működik, akkor miért ne lehetne manipulálni a képeket, és levilágítani diára? Kiderül a cikkből, hogy ezt Bence is megcsinálja! Expókorrekciók, vágás, stb. majd mehet diára az egész. Hol a határ? Ha egy ilyen elismert és becsült fotós megteszi akkor miért ne tenné meg más is?
Én csalódtam. Mindenki úgy ítéli meg ahogy akarja. Attól hogy becsukod a szemed még a tények nem változnak. Magasról lehet nagyot esni. Aki pedig magasra tör az figyeljen oda, hogy hol mit nyilatkozik mit ír le.
|