Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.03.14 0 0 93

Von Braun rakétákat tervezett, amivel embereket, sok embert meg lehetett volna ölni.  Mosonyi és von Braun erkölcsi dilemmája nem összemérhető. Von Braunt feloldozta a szabad világ. Nem mondtak olyat, hogy oké, ne menjen börtönbe, de felejtsék el és ne tüntessék ki. Mosonyi nem tömegpusztító fegyvert, hanem vízlépcsőt tervezett. Magyarország számára, a mi számunkra, ami a mai napig is hasznos és értékes dolog. Akkor történetesen kommunizmus volt, és voltak kényszermunkatáborok. Mi volt Mosonyi alternatívája?

 

Én arról beszélek, hogy az egy teljesen rossz döntés lett volna, ha elutasítja a vízlépcső-építést azon az alapon, hogy a kommunisták kéynszermunkásokat alkalmaznak. Ma egy miniszternek döntéseket kell hoznia arról, hogy hány forint jusson a sürgősségi ellátásra, és ebbe a döntésbe emberek halnak bele. Nem az a kérdés, hogy meghalnak-e, hanem hogy hányan. Ez ma a demokratikus Magyarországon történik, kormányfüggetlenül.

 

Mosonyinak nem volt semmiféle erkölcsi dilemmája, amit az utókor számonkérhetne rajta. Épített egy vízlépcsőt, amiért az utókor joggal hálás lehet.

 

 

Előzmény: Fine Tune (79)