Inner Circle Creative Commons License 2006.03.12 0 0 7128
A hatvanas évekbeli kezdetektől??? Szerintem azt egy lélek se venné meg. Talán tíz fanatikus - de azok a fanatikusok meg bizonyára angolul szeretnék. Még a hetvenes évekbeli képregények is elég durván retrósak. Az a fajta képregény, ami a mai nagy tömeg számára fogyasztható, kb. ott kezdődik időben ahol annak idején a magyar X-Men kezdődött. (Persze vannak jó sztorik korábbról is, de azok önmagukban nem töltenének meg egy újságot.)
A nálunk kiadott Marvel képregények a kamaszoknak szólnak. Fogalmam sincs, hogy kamasz fejjel milyen képregényeket szeretnék, de gondolom, az USA-ban jól meggondolták, mielőtt elindították az Ultimate sorozatot, és a piacfelmérésből az jött ki, hogy odaát jelentős igény van az ilyesmire. A globalizáció miatt a magyar és az amerikai piac SZVSZ már azonos érdeklődésűnek tekinthető, úgyhogy ha nekik most ez a stílus a jó, akkor bizonyára nálunk is ezzel lehet a legtöbb pénzt keresni.
A jogsértés reális kérdés, és még reálisabb lenne, ha nem egy önkéntes oldalról lenne ingyen letölthető, hanem egy profitorientált vállalkozás adná el pénzért. Az előző sem hófehér, mondjuk szürke megoldás; az utóbbi koromfekete lenne, vagy a jogok megszerzésével és törvényes kiadással lehetne fehér, csak éppen egyben anyagi csődöt is jelentene.
Előzmény: staubach (7127)