egy mutáns Creative Commons License 2006.03.09 0 0 17377

Kedves Holden, elakadtam a Budapest-Debrecen utazásban. Kérlek, tegyük közösen tisztába a következő problémát. Semmi relativitáselmélet, semmi hajánál fogva előrángatott képlet meg magyarázat. Semmi gyorsuló szakasz. Itt még nem tartok, csak egy egyszerű bemelegjtő példát akarok felvetni. Aztán jöhet a többi.  

A következő példát szeretném elemezni, közösen Veled, kérlek, gondosan olvasd végig, és fejtsd ki a véleményed:

 

Budapesten állsz az állomáson, nézelődsz. Jók a látási viszonyok, éles a szemed, látod, hogy a debreceni nagytemplom toronyóráján éppen dél van. Gondolhatod, hogy már délután van, mert hiszen Debrecenből a fény ide is kellett érjen, valamekkora idő alatt. Mennyi idő lehet most (nincs órád)? Vagy leolvassuk a budapesti állomás óráját, vagy megnézzük a Debrecen-Budapest távolságot a térképen légvonalban, és kiszámítjuk. Mondjuk, a Debrecen-Budapest távolság a térkép szerint 2 fényóra, azaz 2 óra * 300 000 km/s * 3600 s/h = 2 160 000 000 km. Ezt az utat a fény két óra alatt teszi meg, nálunk tehát du. 2 óra van. Remélhetőleg ez is olvasható le az állomási óráról. Legalábbis, ez esetben a debreceni és a budapesti órák össze vannak szinkronizálva. Legyen így.

 

Éppen ekkor jön egy vonat Győrből, Debrecenbe tart. Az állomáson nem áll meg, rajta csak átrobog, v=0,8c sebességgel. Mikor épp az állomáson jár, egy őrült kihajol, majdnem össze is ütitek a fejeteket. Rázod is utána az öklöd.

 

A vonaton én ülök. Minden tök valóságos, csinos miniszoknyás utaskísérők hordozzák a finom, hideg szénsavas üdítő söröket. Gondolok egyet, hirtelen kihajolok az ablakon. Látom ám, hogy épp a budapesti állomáson haladok keresztül. Majdnem összeütöm a fejem egy ottan álldogáló nézelődővel. Aki aztán rázza is utánam az öklét. Mikor kinéztem, én is láttam a debreceni toronyórán a delet. Azt is érzékelem, hogy a budapesti állomás 0,8c sebességgel elrohan mellettünk, és Debrecen a távolból közeledik felém ugyanekkora sebességgel. Bennem is felmerül, hogy mennyi lehet az idő. Van időm, számolgatok. Legyen most az idő t óra. Debrecen tehát délben t fényórára volt innen, ennyi idő alatt érté ide a fény. Legyen a Debrecen-Budapest távolság L. Ezeket nem ismerem,  nincs órám, térképem, az állomási órát nem láttam. Tudom, hogy:
t idővel ezelőtt, délben, Budapest 0,8*t távol volt, fényórában kifejezve (átszámítás km-re a fentihez hasonlóan).
Debrecen tehát 0,8*t+L fényórára volt délben. Tehát t=0,8t+L, azaz
0,2*t=L

Több adatom nincs, megakadok. Mellettem ül egy másik utas, aki látta a budapesti állomási órát. Azt mondja, azon du. 2 óra volt. Na így már könnyű: L=0,2*2=0,4 fényóra. Van neki egy térképe is, azon látja, hogy L=2 fényóra. Ebből meg az jönne ki, hogy t=10 óra, jól benne lennénk az estében.

Ismétlem, minden tök valóságos. Ki hibázott? Hány óra van, és mekkora a Debrecen-Budapest távolság?
Ha ezt tisztázzuk, akkor léphetünk tovább. Hogyan értékeled ezt Te?

 

Előre is köszönöm válaszod: egy mutáns

 

Előzmény: Törölt nick (17364)