kheiron Creative Commons License 2006.03.07 0 0 49

Maga a rendkívüli peteérés azt jelenti, hogy nem a ciklus középidejében következik be a peteérés. Végül is a kétpetéjű ikrek is egy rendkívüli peteérés gyümölcsei. És ha megnézed, nem mindennapos az  ikerszülés. :-)

 

Az nem fér a fejembe, hogy hogyan képes 2 hetes(!) különbséggel megtapadni két pete a méhnyálkahártyán. Mert ha már van egy "kész" terhessége, akkor hogyan lesz még egy ovulációja?

 

A rendes ciklus folyamata, csak emlékeztetőül: 

A hipofízisben FSH (tüszőserkentő hormon) termelődik, aminek a hatására a tüsző érik, és ösztrogént termel. Az emelkedő ösztrogénszint hatására az FSH termelése csökken, és elkezdődik az LH (sárgatest-serkentő hormon) termelése. Ekkor következik be az ovuláció, a tüszőből meg kialakul a sárgatest. A sárgatest termeli a progeszteront, aminek a hatására a méhnyálkahártya megvastagodik, és felkészül a terhességre.

 

Ez idő alatt a pete vándorol a méhkürtön át a méh üregébe.

 

Ha nem következik be megtermékenyülés, akkor a sárgatest elhal, és a méhnyálkahártya is lelökődik - ez a menstruáció.

 

Ha bekövetkezik a megtermékenyülés, akkor a beágyazódás után a hCG-termelés elindul, ez fenntartja a sárgatestet és a sárgatestben a progeszteron termelését még néhány hétig, amíg a méhlepény nem nő elég nagyra ahhoz, hogy egyedül is képes legyen megfelelő mennyiségű progeszteront termelni.

 

Ilyenkor viszont már nincs FSH-termelés, és nincs újabb ovuláció sem.

 

Ezért nem értem a két hetes különbséget.

 

Ha az illető kapott valamilyen gyógyszeres kezelést, akkor előfordulhat, hogy a hipotalamusz-hipofízis rendszer működése felborul. Nem lehetett ilyesmi a háttérben? Vagy esetleg valamilyen betegség?