Gergo73 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 17344
Nem tudok ilyen közvetlen kísérletről, valószínűleg nehéz lenne kivitelezni. De ha elfogadod az idő (= órák járása) gravitációtól való függését, akkor elfogadtad az idő relativitását is, vagyis nem értem milyen elvi problémáid lehetnek még a relativitáselmélettel. Az elmélet amúgy egy precíz és számolható elmélet, amiben nincs ellentmondás, ami jósolni képes (azaz használható) és eddig minden tapasztalattal pontosan egyezett (amit úgy mondunk, hogy helyes/kielégítő). A problémád minden bizonnyal abból adódik, hogy nem tudsz az elmélettel számolni és meggyőződni arról, hogy nincs benne ellentmondás. Gondolatkísérleteket állítasz fel, de nincs módodban velük érdemben tesztelni a relativitáselméletet (mert hiányoznak a matematikai ismereteid). Amúgy a relativitáselméletben tudtommal nem könnyű számolni a gyakorlatban, a feladatot számítógépekre bízzák. Mindenesetre sokan számolnak vele, kb. úgy, mint te a szorzótáblával és minden szépen működik.

Mondok egy hasonlatot. Képzeld el, hogy adok neked egy 1000-jegyű számot. Megkérlek, hogy add hozzá a dupláját, majd vond le a kapott eredményből az eredeti szám tripláját. Ugye ehhez elég sokat kell számolni papíron (megduplázni, megtriplázni, kivonni), számítógéppel viszonylag könnyebb. De talán azonnal "tudod", hogy nullát fogsz kapni eredményül. Anélkül, hogy ezt a "kísérletet" elvégezted volna. Vajon miért?

Aztán nem kevésbé fontos körülmény, hogy az órák viselkedéséről a gravitáció jelenlétében nem méréssel győzödtünk meg először, hanem gondolatkísérlettel (és pontosan!), amelynek alapja az volt, hogy a gravitációt elszenvedő rendszer ekvivalens egy gyorsuló rendszerrel (gravitációmentes térben). Ha a relativitáselmélet alapjaiban nagyon melléfogás lenne, akkor nem lenne képes pontosan jósolni mérhető mennyiségeket.
Előzmény: Törölt nick (17339)