Gergo73 Creative Commons License 2006.03.03 0 0 17284

Tehát szerinted B gyorsulásával magyarázható a célban lévő óra gyorsabb járása? És mi van a Világegyetem összes többi órájával? Azok is felgyorsulnak? Mi van a Föld órájával? Hogyan képes B gyorsulása felgyorsítani a többi órát?


Nem olvastam Yorg válaszát, de nem ő az egyetlen jelölt, aki ezt mondta. Én is ezt mondtam, pontosabban azt, hogy a gyorsulás (vagy ami ugyanaz: gravitáció) lassítja az órákat. De itt ne a klasszikus fogalmaid szerinti ok-okozatot keress, ami szerint van az egymástól független tér és idő, amelyben valaki mozgással mint egy varázsütésre megváltoztatja az órák járását. Egyszerűen az órák járása és térbeli mozgása csak két mérhető/tapasztalható vetülete egyazon dolognak (a téridőbeli mozgásnak). Pl. egy ház előlről, oldalról és hátulról teljesen másnak mutatkozik, de attól az még ugyanaz a ház. A ház nem változik meg attól, hogy körbejárod. Amikor felpattansz egy vonatra, nem változnak meg az órák. De megváltozik a mozgásuk (elindulnak hátrafele) és a járásuk is (lelassulnak, illetve a vonat irányában egyre későbbi időt mutatnak). Más szóval a valóság olyan, hogy az órák járása, szinkronja stb. függ a megfigyelőtől. Hasonlóan, ahogy egy ház is egészen másnak látszik más szemszögből.

 

Végeztek-e már erre vonatkozó kísérletet?

Erősebb gravitáció (más szóval gyorsulás) mellett lassabban járnak az órák. Ezt kísérletileg ellenőrizték egy felhőkarcolóban talán 30 évvel ezelőtt (lusta vagyok utánanézni a részleteknek), de a GPS rendszer is ennek a hatásnak a pontos figyelembe vételével lett tervezve. Ha a Földön nem lenne gravitáció és a GPS órákat madzag tartaná körpályán, akkor a mozgásuk miatt lassabban járnának. De ehelyett a valóságban gyorsabban járnak. A különbséget az okozza, hogy a Földön a gravitáció miatt eleve lassabbak az órák. És itt nem csak szövegről van szó, hanem nagyon pontos számadatokról, amik stimmelnek a mért eredménnyel. Aztán van egy csomó csillagászati megfigyelés is, ami ezt támasztja alá, a szakemberek talán hajlandók többet mondani (és ismét lusta vagyok utánanézni a részleteknek, pontosabban rengeteg más dolgom van).

 

Előzmény: Törölt nick (17277)