Először is: Üdv a fedélzeten kolléga! Rólam annyit kell tudnod, - ha az eddig olvasottakból nem derült ki - hogy a katonai főiskolán Nyeva technikát tanultam, de a sorsom Volhovra sodort, lehúztam néhány évet technikusként. majd később századparancsnokként, végül némi kis hadművelet is következett.
Ha már feldobtad a labdát, akkor tartok Neked egy kis nyelvtanórát magyarul, mert én ahhoz értek, Veled szemben rám esetleg egy kis orosz ragadt, de nem volt "szerencsém" másik nyelven megtanulni a szakmát.
A VU rövidítéshez nincs mit hozzátennem, az szlovákul ugyanazt jelenti, mint nálunk az MN, majd később a MH volt.
A legkisebb alegység, amelyik önállóan is tudott tüzet nyitni, az nálunk az osztály volt. Az üteg stimmel, az orosz terminológiában a század tüzérségi megfelelője volt, mint ahogy a zászlóaljé az osztály. Nálunk az osztályról annyit kellett tudni, hogy többnyire önálló elhelyezésben volt, és önálló híradással, őrzéssel és logisztikával rendelkezett, tehát az ütegnél rendeltetésében és létszámában is nagyobb volt. Hogy a Nyevát említsem, nálunk tokkal, vonóval, őrkutyával, mindennel együtt mintegy 140 fő volt. (Valaki javítson ki, ha nem pontos!) Egy Volhov osztály ezzel szemben kb. 170 fős volt.
A következő, amit említettél, az az önálló alegységek főnöksége, dandár, vagy ezred (nálunk mindkettő volt.). Ennek a szervezetnek már volt híradó, logisztikai és más alegysége, de minimum század vagy zászlóalj szintű. Innen történt a külön elhelyezésben lévő osztályok vezetése, allenőrzése, szakirányítása. Az esetek többségében a dandár vagy az ezred harcálláspontja mellé települt valamilyen lokátoros alakulat is, és valamilyen automatizált vezetési berendezése is volt (Vektor, Szenyezs)
Egysége válogatja, a dandárnál külön volt, az ezrednél nem, volt Technikai osztály amelyiket nem volt szabad összetéveszteni a technikai szolgálattal, ezek a zászlóalj szintű alegységek a rakéta ellátást végezték.
Most már majdnem mindent tudsz magyarul is, ha nem, akkor kérdezzél. Szívesen válaszolunk. Örülünk, hogy itt vagy, és ezt alighanem nemcsak a magam nevében mondhatom.