egy mutáns Creative Commons License 2006.03.03 0 0 17276

Kedves Holden, noha utazós problémádat többen is korrektül megválaszolták, (a magam álszerény módján) szeretnék még egy gondolatkísérlettel rávilágítani, hogy mit jelent a specrelben az egyidejűség relativitása és az idődilatáció, és hogy ennek mi köze van a fény véges ill. azonos sebességéhez, ha érdekel. Teszem ezt azért, hogy lezárhassuk végre az ikerparadoxon ezen kérdéses részét.

 

Régen az emberek abból következtettek az idő állására, hogy felnéztek a napra. Segítsünk a mai civilizált emberének ezen úgy, hogy felszerelünk a napra egy órát, nagy és egy kismutatóval, óratárcsával, rendesen. Mire ezzel végzünk, délután van, háromnegyed hat tájban eljött az idő, hogy elindítsuk az órát. A kismutatót bellítjuk 6 órára, a nagymutatót 0 percre. Úgy adódik, hogy fényjellel tudjuk indítani az órát. Mikor kell kbocsájtani a fényjelet? Tudjuk, hogy a fénynek 8 percre van szüksége, hogy odaérjen napóránkhoz. Ezért a fényjelet 5 óra 52 perckor fogjuk indítani, hogy pont 6-kor odaérjen, és ezzel szinkronizálva legyen a földi óránkhoz. Gondolom, ez szerinted is helyes.

Mi történik?
Egészen 6 óra 8 percig még mindig azt látjuk, hogy a napóránk 6 óra 0percet mutat. Csak 6 óra 9-kor látjuk meg, hogy már 6 óra 1-et mutat, és így tovább.

Be kell mondani a rádióban, és megírni a közlönyben és egyéb módon közhírré téteni, hogy lehet használni a napórát, de az, noha pontosan van szinkronizálva, úgy látjuk, mintha 8 percet késne.

Tehát amikor leolvassuk róla, hogy pl. 6 óra 5 perc, akkor nálunk 6 óra 13 perc van, akinek van karórája, ellennőrizze le. És persze ekkor már a napórán is ennyi van, csak azt még nem látjuk. 

(Megjegyzem, eleve úgy is indíthattuk volna a fényjelet, hoyga helyes értéket olvashassuk le, de akkor persze nem lenne szinkronizálva a napóránk.)

 

Ez azonban nem az idődilatáció, mégcsak nem is az egyidejűség relativitása. Ahhoz ennek semmi de semmi köze.

 

Mi tehát akkor az idődilatáció?

Ehhez már egy másik, hozzánk képest mozgó megfigyelő kell. Legyen egy vándor, aki ekkor nyugat felé halad v sebességgel (tehát pont a nap irányába). Pont akkor halad el mellettünk, amikor látjuk (mindketten) a 6 óra 5 percet a napórán. Mennyit mutat szerinte a napóra ekkor? A vándor rendszerében a föld-nap távolság (a specrel szerint) kisebb, mondjuk, éppen a mienk által mértnek a fele. A fény az ő rendszerében is ugyanolyan gyorsan megy, tehát a napnál világosabb, hogy a napóra tényleges állása ekkor szerinte 6 óra 9 perc. Szerintünk a tényleges állás 6 óra 13 perc.

Világos? (érdekesség: ha ötmásodpercenként megy és áll, akkor ötmásodpercenkét más lesz számára a napóra tényleges állása.)

 

Azt is közhírré kell tehát téteni, hogy aki siet, az becsapódhat.

 

Még egy mellékgondolat. Gondolatkísétletünk néhány perce alatt a föld (helyesebben  hely, ahol álltunk) egyenesvonalú egyenletest mozgást végzett, tehát inerciarendszernek tekinthető, melybe a nap áll. A valóságban ez nincs így, ezért még ennek a hatását is közhírré kéne tenni. Amit leírtam, annak tehát semmi de semmi köze nincs a GPS problémaköréhez, egy egyszerű specreles példa akr lenni csupán.

 

Üdv: egy mutáns.

Előzmény: Törölt nick (17263)