autogaz Creative Commons License 2006.03.01 0 0 2023

Kérdéseidre csak kérdéssel tudok egyenlőre válaszolni. Ismered az Atas-120 antennát párban az FT-857-tel?

 

Most egy egyszerű mágnestalpon van az Atas-120, amit teljesen mindegy, hogy közel a ping-pong asztal felületű terepjáró tetején van, vagy a tetőn lévő gyári csomag-és síléctartó tetején. mindenütt lehangolja magát és klasszul működik úgy adásban, mint vételben.

Az antennával végzett kísérleteim a következőket bizonyítják.

Megpróbáltam már úgy is, hogy kb 2m-magas csöre tettem egy kb 200x200-as lemezt (milliméterben értendő a méret) és arra a "mágnestalpas Atast", de ott nem működött. Fém felület kell alá, jó nagy és akkor működik. Elég sokat variáltam ezzel.

Érdekes módon a Dunán a dokkomon ami 3m x 6m-es és a teteje deszka, (de amúgy csupa vas úszómű) csak úgy működött, ha egy jó nagy lábasra tettem az Atast a mágnestalppal. Ugyan ez a "lábasas"  összeállítás már sima betonplaccon nem működött.

A műanyag testű hajómra feltéve sem működött még lábason sem.. (bocsi a lábas, csak azért van, mert hirtelen akkor nem találtam egyéb fémfelületet) Megmagyarázni nem tudom miért van ez, de így van...

 

 

Még valami... Van antenna billentő gyáriban is, Diamond K9000 a neve, lehet is kapni. A http://www.rfparts.com/diamond/k9000photos.html oldalon megtalálod. Csak az a baj, hogy a műszaki leírásában csak 350 gr-ot bír, az meg elég kevés. Az Atas-10 csak magában 1 kg. és még egy kétsávos antennát is dönteni kellene.

 

 

Előzmény: LUCzI FERencz (2017)