McFart Creative Commons License 2006.02.28 0 0 457
battila63
nem egeszen, de az az idoszak a nagy harács időszaka volt, korrupció, titkosszolgálati módszerek, nagypolitika kisérte a tendert is, de egyébként mindent ami akkor az országban történt (privatizáció, 30%hitelkamat, lopás, csalás hazudás). Nem véletlen nem bíztak a hely emberekben, hogy azok majd tudják hogy kell egy ekkora értékű feladatot végigcsinálni (magyarán szétlopták volna a projectet).
A rendszer meg mondjuk azért kellett, mert volt párszázezer előfizető és a trendek alapján 10szer annyit vártak pár év alatt (nagyjából be is jött). Egy elég kemény fejlesztést is csináltak (az összes központot lecserélték, átviteltechnikát is stb). Történelmileg nem tudták kielégíteni a a keresletet, korrupciógyanus volt az egész (pottentát kap telefont a mezei ugyfel meg nem). Szerelő beköti de nem jelenti le, ügyfél beszél, de nem fizet ugye (itt függ össze a munkafolyamatkezelés és a számlázás). Nem volt semmilyen security management, bárki bármilyen adatot módosíthatott annélkül hogy később kiderült volna ki mit és mikor. Nem volt rendszer ami a többféle díjcsomagot kezelni tudta volna, eleve a háttér is hiányzott. Sorolhatnám még napestig. A lényeg, hogy ez indokolta hogy kell ilyen rendszer, aztán úgy döntö9ttek EGY rendszerbe integrálnak mindent (kétségtelenül sok előnnyel járt, mint egy szétdarabolt oss).
Aztán a projectben a felmerülő ilyen szintű gondokat nem tudták kezelni. Ezért lett olyan a rendszer amilyen. lehetett volna máshogy csinálni, de nem hiszem hogy sokkal jobb rendszer lett volna. Nem
Komolyan meg sehol nem merült fel a kihajítása, ha valaki komolyan nekiment volna, másnap már nem kellett volna bemennie dolgoznia :) A ma is valszeg ez a helyzet.

Egy ilyen rendszert nem azert vezetnek be hogy a helyi droidoknak konnyebb legyen, az elso cel az hogy atlathato legyen amit csinalnak, nyomonkovetheto. Tudjak mennyi a munka, mennyi ido alatt vegzik es nemcsak egyegy munka hanem az egesz munkafolyamat nyomonkovetheto. Ezt az reszet meg is valositottak. A droid meg dogoljon meg, egyszerubb icukara rabizni az adminisztraciot mint 5 dan faszit fizetni ket hetig hogy megcsinalja ugy hogy a technikus is meg tudja csinalni, nem? Par ev alatt tisztaba jottek, hogy hany ember felesleges, le is epitettek oket.
Szerintem van aki tudja mennyibe kerult, mas kerdes hogy hivatalos formaban ennek nincs nyoma, marcsak azert sem mert azt sem akarjak elarulni hogy megterult-e mar az oss (szerintem bizonyos ertelemben mar igen, sot mar 98ban).

A projectnek a baja a szakmai oldallal volt, ezert sikeredett felemasra. de ezt mar irtam. Ami a nagyfonokoknek kellett azt tudja a oss. a droid meg kussoljon, oruljon hogy van munkaja:)

Előzmény: battila63 (448)