Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17142
"Az ikerparadoxon azért paradoxon, mert a relativitáselméletek tarthatatlanságát kimutatja (persze nem ez az egyetlen paradoxon, ami ezt kimutatja). Ezen nem segít semmit sem az "együttes makogás"."

Akkor nem paradoxon lenne, hanem valódi ellentmondás.

Az ikerparadoxon azért paradoxon, mert a newtoni világképen alapuló megfontolások alkalmazhatatlanságát mutatja a relativisztikus problémákra. Azt segít megérteni, hogy a specrel miben teljesen más, mint a newtoni téridő fogalom. Az ikerparadoxont a relativitáselmélet szemléltetésére találták ki, nem a megcáfolására.

Egy kis nyelvlecke: paradoxon=látszólagos ellentmondás. A "Van-e éter?" topikban mostanában sokat írtam a fizikai intuícióról. Az ikerparadoxon egy olyan eszköz, amivel a relativitáselméletet tanuló hallgatók (és laikus érdeklődők) intuícióját formáljuk. Éppenhogy a specrel szemléltetése, ha valaki megérti a feloldását, mélyebben átlátja a specrelt, és nagy lépést tesz a megfelelő fizikai intuíció kialakítása felé.

Sajnálom, ha ez nem világos neked, de ilyen háttérrel talán ne nevezd magad fizikusnak. Ez olyan alapvető, mint a kétszerkettő.
Előzmény: iszugyi (17118)