Gergo73 Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17120

bár mindketten a másikat látják lassabban öregedni

 

Ez így pontatlan. Legyen A és B a két űrhajós. A és B másképpen írják le az eseményeket (ami nagyban függ attól, hogy miként mozgott a két űrhajós, mekkora gyorsulást éltek át a két találkozás közötti út egyes szakaszain stb.). De ha újra találkoznak és jól számoltak az általános relativitáselmélettel, akkor egyetértés lesz közöttük, hogy melyikük számára telt el több idő a két találkozás között.

 

Egy példa: ha A tapodtat sem mozdul (inerciarendszerben van) akkor B órája számára mindvégig lassabban jár, vagyis az újratalálkozáskor B órája kevesebb időt fog mutatni. B máshogy fogja látni az eseményeket. Számára is lassabban jár A órája, de csak addig, amíg B nem érzékel gyorsulást. A gyorsulás lassítja B óráját (a saját rendszerében), és hát tudjuk, hogy ennek helyenként nagyobb hatásúnak kell lennie, mint A órájának a lassulása (B rendszerében), ami A és B relatív mozgásából következik. Tudjuk, hiszen az újratalálkozáskor mind A, mind B számára ugyanaz az eredmény: A órája siet B órájához képest. Összefoglalva: ha A végig inerciarendszerben van, akkor B számára A órája gyorsabban járt átlagban. Azokon a szakaszokon persze, amelyeken B nem gyorsul, B számára A órája lassabban jár, de ezt ellensúlyozzák a gyorsulási szakaszok, amelyeken B számára gyakran A órája gyorsabban jár (annak ellenére, hogy A mozog B-hez képest).

 

Természetesen a fenti példában A számolhat a speciális relativitáselmélettel (ami az ő esetében ugyanaz, mintha az általános relativitáselmélettel számolt volna), de B nem (mert ő nem inerciarendszer). B csak az általános relativitáselmélettel számolhat, abban pedig nem igaz az, hogy a mozgó órák mindig lassabban járnak (pl. a GPS műholdak is mozognak, mégis gyorsabban járnak a földi óráknál).

Előzmény: Törölt nick (17116)