Peppers Creative Commons License 2006.02.24 0 0 5342

Már miért születne ugyanannyi gyerekünk???

Itt egy 2001-es adat: a gyermekkel élő családok 89%-ában 1 vagy 2 gyermek van, 97,5%-ában 1, 2 vagy 3. Ez szerinted nem uniform? Szerintem igen, legalábbis minimális távolságból szemlélve már az.

> az emberek életének hosszúsága nagyjából egyenletesen oszlott meg 5 és 80 év között.
Hát erről is jobb lenne inkább egy történészt megkérdezni.

Az idézett könyvben tényleges élettartam-adatokat mutatnak be, megdöbbentő grafikonok formájában. Ez most nincs előttem, de a lényeg az, amit leírtam. Az 1600-as évek görbéje 0-5 éves kornál nagyon magasan van (csecsemő- és kisgyerekkori halandóság), utána egy gyakorlatilag egyenletes szintre áll be, 70-80 éves korig. Ami azt jelenti, hogy kb. ugyanannyian éltek 20 évig, mint ahányan 50-ig vagy 70-ig. A mi korszakunk görbéje jól elképzelhető: kb. 60-70 évig folyamatosan alacsony, onnan kezd erősen emelkedni. Vagyis mi majdnem mindannyian örgekorunkban halunk meg.

Ezek persze látványos statisztikák, de egy dologra rávilágítanak: az, hogy mi történik az emberrel, legalábbis családi környezet és élettartam tekintetében, jóval kiszámíthatatlanabb volt annak idején.

De említhetném a kulturális sokszínűséget is. Amit ma annak képzelünk, az halovány, mesterkélt mása annak a kulturális változatosságnak, ami mondjuk száz éve jellemezte a Kárpát-medencét.

Na, lényeg az, hogy nem vagyok elragadtatva sem a huszadik, sem a huszonegyedik századtól (eddig). :)

Előzmény: Sopánka (5338)