csakcsendbenn Creative Commons License 2006.02.24 0 0 2141
Na, a minden mennyiséget azért meghagyom a könyvesboltnak, meg neked:), én itt csak 1-2 bekezdésre gondoltam... Hogyasszondja:

"Hogy valaki gonoszul cselekedjen, vagy hogy gonosz legyen, arra nem a szabadság képesíti, hanem a betegség, mert a gonoszság érzéketlenségre és a tudatosság hiányára utal. Akik igazán szabadok, azok nem tudnak vétkezni, mint ahogy az Isten sem tud vétkezni. Ez a szegény itt előtted nyomorék, vak és sánta, nem pedig konok és rosszindulatú, ahogy te tévesen gondoltad. Értsd meg ezt az igazságot, vizsgáld meg kitartóan és alaposan, s majd megtapasztalod, hogy kellemetlen érzéseid együttérzéssé és szelidséggé alakulnak. Hirtelen szívedbe tudod fogadni azt, akit eddig te is és mások is csak az utcákon és a sikátorokban tűrtek meg.
Akkor majd ráébredsz, hogy ez a koldus alamizsnával jött hozzád - szívedet együttérzővé, lelkedet pedig szabaddá tette. Korábban téged irányítottak (az ilyen embereknek hatalmuk volt negatív érzéseket kelteni benned, és te azon fáradoztál, hogy elkerüld őket), most pedig a szabadság ajándékát birtoklod: nem kell senkit sem kerülnöd, oda mégy, ahová akarsz. Ha ezt belátod, rájössz arra is, hogy szívedben már nemcsak együttérzést, hanem hálát is érzel a koldus iránt, aki jótevőddé lett. És még egy szokatlan érzés: vágyakozni fogsz az ilyen lelki növekedést előidéző nyomorékok, vakok és sánták társasága után, mint ahogy, aki már tud úszni, az keresi a vizet. Ezután, ha velük vagy, valójában az állandóan erősödő együttérzést és az egek szabadságát érzed, s nem a kellemetlen érzések elnyomó és zsarnoki hatalmát. És alig fogsz magadra ismerni, amikor a város utcáin és sikátoraiban sétálsz, és a Mester utasításainak engedelmeskedve meghívod a szegényeket, nyomorékokat, vakokat és a bénákat."

Na, amiért (érdeklődéseden túl:) beírtam, az babaszappan pár hét előtti kérdése Teréz anya kapcsán, ami azóta is itt motoszkál bennem. Hogy az ilyen lelki embereknél hogy is működhet ez az egész... jótevősdi... Persze, biztos van ebben a hozzáállásban is önzés, maga felé kunkorodó kéz vagy szív vagy lélek... miért is ne lenne... Valamennyi, csipetnyi. De ha többségünk csak ennyi önzéssel be tudná érni... Hááát...:)
Előzmény: füegy (2130)