Personal_Jesus Creative Commons License 2006.02.23 0 0 topiknyitó

 

Gyurcsi blog. mai. rászlet. Nóórmális?

 

....Mindenesetre a Kremlben folytatott tárgyalások Putyin elnökkel bizony úgy kezdődtek, hogy a sárospataki könyvek ügyét az elnök még csak szóba sem hozta. Tudtam, hogy új miniszterelnökként, első moszkvai utam sikerét ezen fogják lemérni. Putyin elnök jól felkészült, nyitott és érzékeny volt, nagyon jó benyomást tett rám. Nem nagyon hagyott nekem más lehetőséget, minthogy ne teketóriázzak. Azt mondtam neki, nézze, elnök úr, a dolgaink alapvetően jól mennek, de van még valami, ami engem izgat az élelmiszerszállításon és a magas szintű tudományos együttműködésen kívül. Ez a sárospataki könyvek sorsa. Azok nélkül nem mehetek haza. A könyvek visszaadása a magyar-orosz kapcsolatok rendezésének lelki lezárását jelentheti.

Sok vitát is vállalva tesszük rendbe a két ország kapcsolatát. Keményen küzdünk a jobboldallal, azzal a jobboldallal, amely itthon a nyilasokat, a szélső jobboldal 1945 előtti szégyenteljes uralmát dicsőítő megfogalmazásokat, és cikkeket helyez el a lapjaiban. Szó szót követett. Az amúgy is hosszúra sikerült hivatalos tárgyalások végéig nem tudtunk megállapodni. Így álltunk fel az asztaltól.

Ezután kezdődött az ebéd, már a teljes delegációk részvételével. Egymással szemben ültünk Putyin elnökkel. Az elnök úr ebéd közben is feladatokat osztott, beszámoltatott, hihetetlen energiával intézte az ügyeket.