meow Creative Commons License 2006.02.23 0 0 2435

Gondolkodtam, hogy indítok önálló topikot, pofátlanok-e a nemdohányzók címmel, de inkább ide írom le, hátha így egy kicsit javítok a statisztikán.

 

A történet a következő: vonatozom éppen, dolgom lévén máshol. Szándékosan nem IC-vel megyek, elvégre beteg, függő vagyok, szeretek a vonaton is rágyújtani, ha épp kedvem támad, az IC-n meg ez már hatóságilag tilos. Tehát zötyögök a gyorsnak nem nevezhető vonattal, ahol ugyan talán csak két-három, de akad még dohányzó fülke. Le is ülök az egyikben, de mivel annyira nem vagyok függő, azonnal nem gyújtok rá. Beül egy hölgy, negyvenesforma. Telik-múlik az idő, előjön az én betegségem, veszem elő a cigit, és készülődöm a rágyújtáshoz. Erre a kedves asszony közli, hogy rá ne merjek gyújtani, mert ő rosszul lesz a füsttől. Mondom neki, hogy ezt én értem, de akkor miért is ült be dohányzó fülkébe. Mondja erre a kedves, hogy mert a többi teli van, és itt csak én ültem egyedül. Mondom neki, hogy ja, merthogy ez itt szinte az egész vonat egyetlen dohányzó fülkéje, tehát én itten jogosan dohányzom. Illetve dohányoznék. Erre közli velem, hogy én menjek át másik fülkébe, vagy szívjam a cigimet a peronon, de őt ez zavarja... Hát, mit mondjak, köpni-nyelni nem tudtam. De mivel tisztelem annyira nemdohányzó embertársaimat, elmentem egy másik dohányzó fülkébe. És képzeljétek: ott is benn ült egy nemdohányzó, aki közölte, hogy őt is zavarja a füst...

 

Szóval, én továbbra is azt gondolom, hogy persze, hogy pofátlanok a dohányosok. A szemét mocskok nem átallanak a kijelölt helyen dohányozni próbálni, nem törődve azzal, hogy a nemdohányzók védelme érdekében még ezt sem kellene megtenniük. Sőt, akkor sem zavartatják magukat, ha a kijelölt hely mondjuk, másfél méterszer ötven centi, melyen pontosan öt-hatszáz dohányzónak kellene elférnie, és aminek természetesen semmilyen szellőzése sincs, nehogy szegény nemdohányzókra menjen a füst... Más esetben a kijelölt hely az udvar, amely mínusz ötven fokban, illetve esőkor, hókor rendkívül kellemes dolog... És ez a pofátlan tényleg igyekszik nem zavarni másokat, és csak ezen remek helyeken rágyújtani - és akkor megkapja, hogy igaz, hogy kiment, és mindezeket fenékig élvezhette, de hogy mert visszajönni cigiszagú ruhában, egyáltalán, hogy mer még élni?