NevemTeve Creative Commons License 2006.02.23 0 0 244
Én úgy tudom, egy hangsebességnél gyorsabban repülő hangját nem halljuk a földfelszínen
Ez tévedés.

csak amikor a hullámfront elér bennünket, akkor hallunk egy robbanás-szerű hangot
Ez kb stimmel: amikor átlépi a hangsebességet, erős hang ('robbanás') keletkezik, amit ő maga persze nem hall, de a földön lévők igen.

De ne ragadjunk le a hangnál, az alapkérdés az volt, hogy ha a gravitáció fénynél nagyobb, akár végtelen sebességgel terjed, megmérhetjük-e ezt fény segítségével, és nem következik-e triviálisan, hogy mindenképpen fénysebességet mérünk, hiszen a fény által közvetített hatások ilyen sebességgel terjednek.

Mit jelent az, hogy az, hogy "a fény segítségével mérünk"?

De van egy még érdekesebb kérdésem: nem furcsa, hogy abban a Világegyetemben, amely tele van pörgő, forgó, keringő óriási tömegekkel, ráadásul az egész tágul, vannak objektumok, amelyek közel fénysebességgel tágulnak, eddig egyetlen gyengécske gravitációs hullámot sem sikerült detektálni.
Épp azért, mert gyengécske...

Egyébként nem tudom miért nem lehet a Holdat arra használni, hogy megmérjük a gravitáció terjedési sebességét. Az árapály csúcsának az idejét kellene kimérni, és ezt ahhoz viszonyítani, mikor látszik a Hold éppen felettünk. Ha a kettő egyidőben történik, akkor a gravitáció fénysebességű. Ha a csúcs korábban érkezik, akkor gyorsabb a fénynél, ellenkező esetben lassabb. Persze biztos nem egyszerű a mérést elvégezni, de a kőzetben rengésmérő műszerekkel talán ki lehetne mérni valamit.
Nem hinném hogy ez jó lenne, például azért sem, mert a Föld átellenes oldalán is dagály van olyankor... nomeg a dagály egyharmadáért a Nap felelős, csak kétharmadáért a Hold...
Előzmény: Törölt nick (243)