frimi Creative Commons License 2006.02.22 0 0 287

Igen, janijaninak igaza van. Akárhogyan is nevezték akkoriban a TB járulékot, azt adó jelleggel vonták le az aktívok fizetésből. Nem kérdezte senki, hogy akar az akkori aktív fizetni, és mennyit akar fizetni! Pontosan úgy, mint ahogy ma tőled a TB járulékot vonják... Törvény(ek) és jogszabályok írják elő...

 

Egyébként a nyugdíjszámítás figyelembe veszi a jövedelmek időbeni növekedését. Ugyanis a korai éveknek a maival összevetett lényegesen alacsonyabb összegű jövedelménel a nyugdíj alapjának kiszámításánál magasabb százalékos arányt alkalmaznak, míg az utolsó évek magasabb jövedelménel alacsonyabb százalékot. A jogalkotó így probálja elérni azt, hogy a mai numerikusan magas fizetések miatt a nyugdíjaba vonulók nyugdíja azért alacsonyabb legyen, mint az aktív kori jövedelmük.

 

S hogy sokaknak magasabb a nyugdíja és azis előfordul, hogy olykor nagyobb összeget kapnak kézhez, mint egy aktív, annak meg az az oka, hogy többet is fizettek be a költségvetésbe, teghát logikus, hogy többet is kapjanak vissza!!! 

 

Másrészt mióta világ a világ, a nemzeti fizetőeszközök inflálódtak. A korabeli aktívok keresetéhez mérten vonták a nyugdíjjárulékot. Pontosan úgy, mint most és e tekintetben semmit nem jelent az esetleges %-os eltérés. Az inflálódás miatt elképzelhető, hogy mire te nyugdíjas leszel, ugyanebben a cipőbenfogsz járni. Bármennyire is nemzetközi fizetőeszköz pl. az amerikai dollár, az elmult 40-50 évben az is szépen inflálódott.

 

Harmadrészt, az egészhez semmi köze nincs jövedelem brutto vagy netto jellegének.

 

Negyedrészt a mai Magyar Köztársaság - ha úgy tetszik - jogutódja az 1945 utáni többféle államforma akármelyikének. Igaz, módosításokkal és némiképpen elavultan, de ma is az az Alkotmány hatályos, amit 1949.-ben elfogadtak. Jogilag tehát nincs semiféle ok, ami miatt a mai nyugdíjasoktól (és nem nyugisoktól, mert egy élet munkája azért megéredemel némi tiszteletet) meg lehetne vonni a nyugdíjuk egy részét. Ez csak egy diktatúrában lenne lehetséges, hiszen a diktatúra az erőszak uralma, amelynek van ugyan egyfajta jogrendje, de annak semmi köze nincs a jogegyenlőséghez.

 

A demokráciában csak egy megoldás látszik a nyugdíjterhektől való megszabadulásnak, s ezt írtam is: visszamenőleg, kamatos-kamattal ki kell fizetni a nyugdíjasok által aktiv korukban adójelleggel elvontt jövedelmüket. Ami járhatatlan út a kifizetnedő összeg nagyságrendje miatt.

Frimi

Előzmény: kopasznyakú (283)