zsandár Creative Commons License 2006.02.20 0 0 58

Sziasztok!

Én is építettem egy borospincét saját kezűleg tavaly ősszel,mondjuk ebben semmi különleges nincs ha csak az nem,hogy meglévő épületben közvetlen az alap mellett leásva kellett megoldani.

A pince nem nagy, kb 10 nm.Az alsóépület meg 26.Mivel eddig a borok egy gyatra hőszigetelésű farostfalú "3x3 méteres dobozban" voltak az alsóépületen belül ,ezért  döntötem a pince mellett és igy a pince feletti rész is hasznos területté vált.

Eredeti végzetsségem építőmérnöki/egy percet sem dolgoztam benne/,de annyira még emlékeztem,hogy nem igazán ajánlott az alap közelébe és főleg mellé leásni.Sok tanakodás és rengeteg bor megivása után csak belefogtunk.Először lefúrtam földfúróval 3 méterre megnézni,hogy van- e víz.Szerencsére nem volt pedig alföldi városban lakom,de szerencsére partos részen.Szigetelni így nem  kellett a pincét.Ennél esősebb év meg nemigen lesz,mint a tavalyi.

A biztonság kedvéért először a pince felét ástuk ki ,elég nyomasztó volt 2,7 méterre a talajszinttől lenni,úgyhogy felettünk szabadon látható volt az alap,mely nem beton,hanem tégla volt és csupán az alatta levő agyagrétegre támaszkodott.Ásó,lapát,talicska ,ajtón ki.Eléggé hülyén nézett ki,de lebontani az épületet és a pince után újraépíteni horribilis összeg lett volna.Megjegyzem a talajjal szerencsém volt ugyanis kb 50 cm feketeföld után jó kötött ,földnedves agyagréteg jött ami vízzáró és állékony is egyben.Homok vagy egyéb laza talaj esetén bedőlt volna a fal.

Ezután pallókkal bezsaluztuk,térháló,zsaluk kitámasztása és betonozás.3 lapát sóder-1 púpos lapát cement.Atombiztos..Utánna másik fél kiásása betonozása.Elég volt az ajtón betalicskázni a betont és a 15 cm széles résbe öntögetni, tömöríteni,de megérte.

Hőszigetelése tökéletes a boroknak .A hőmérséklet 12-17 fok közt marad.Tetejét a következőképp szigeteltem alulról felfelé:Lambéria,a gerendák közt a lambérián nikecell,légréteg,a gerendákon hajópadló.

Mikor kész lett ,utánna találtam a neten egy céget akik -akár a nappaliban -is megcsinálják a borospincét /max 12 nm nagyságban/.

Igényesen dolgoznak,áraiktól hanyattestem.Az enyém töredékébe került:-))))