iszugyi Creative Commons License 2006.02.20 0 0 514
Ahogy látom jó nagy az össze-visszaság a 'tér-idö' fogalmával.

Haggyuk ki az einsteini térgörbülést (ami a nem létezö UFF-re alapul) egy pillanatra, akkor az izotróp háttérsugárzá fizikailag definiál egy 'abszolút vonatkozási rendszert', egy abszolút teret. Ezt Einstein halála után észlelték elöször az asztrofizikusok, ezt Einstein nem is vehette magának igénybe mint egy alapismeretet.

Az e.m.-mezö kiterjedését a vákuumban, ehhez az abszolút vonatkozási rendszerhez viszonyítva, az elektrodinamika kitünöen leírja. Az elektrodinamika definiál, az e.m.- mezök tulajdonságán keresztül, egy differenciál geometriát, ami egy pszeudóeuklideszi geometria. A tér-idönek ez megadja a Minkowski invariáns metriákját, ahol az abszolút tér össze van kötve a idövel. Az elektrodinamika által definiált differenciál geometria egy egyértelmü invariáns távolságot definiál

(1) d^2(X1,X2) = (x1-x2)^2+(y1-y2)^2+(z1-z2)^2 -c^2(t1-t2)^2, X1 -> X2.

Ha lehet egyáltalán a 'tér-idö fizikai tulajdonsságáról' beszélni, akkor nincs sok más lehetöségünk, mint az (1)-et lefogadni.

(Ide beszúrom, hogy az Egyesített Mezöelméletemben szereplö gravitodinamika is ugyan ezt a differenciál geomentriál definálja, ha feltételezzük, hogy a két mezö terjedési sebessége a vákuumban állandó és ugyanakkora, ha

(2) c(gravitáció) = c(e.m.).)

Mivel Einstein halála után lett az UFF sértése 2004-ben elöször egy ejtökísérletben kimutatva, Einstein még az UFF-re építette az áltreljét, tehát a térgörbülését fogalmazta meg mint a gravitációs magyarázatát. De ez a fizikai feltevés nem stimmel, az UFF sértést az elemi gravitációs töltések megmagyarázzák, és azt is, hogy a gravitációs mezöt az elemi g-töltések okozzák.

Evvel, gondolom, evidens, hogy ez e-dinamikán és a g-dinamikán keresztül definiált differenciál geometria (1) és az 'abszolút vonatkozási rendszer' létezése megfelel a "tér-idö fizikai tulajdonságának". Másra a fizikában szükség is sincs, a véges Minkowski tér jó alapot nyújt a fizikai elméleteknek.
Ha valaki jobban érzi magát, ezt még mint a tér-idö axiómáját is felfoghatja, amire minden fizikai elméletet fel lehet építeni.

Én ezt az axiómatikus tér-idö felfogást (az (1)-et és az abszolút teret) akzeptálom, de az éter-elméleteket elítélem.
A kétféle fundamentális mezö kiterjedésének a leírásához, az ezekböl származó dinamikához egy véges Minkowski térben, más nem is kell.









Előzmény: Gergo73 (512)