gabi0826 Creative Commons License 2006.02.19 0 0 1

Legénytoll

- ifjú jelesek irodalmi kabaréja -

 

Következő előadások:
2006. feb. 27., 19h00
2006. márc. 26., 19h00

 

A produkció plakátjaEz az irodalom nem nagybetűs Irodalom. Ha nagyszájú, sem nagyképű. Ha elszánt, sem álszent. Nem perget olvasót, és nem kerget olvasót. Szövegek, amelyek végre lekívánkoztak a papírról, hogy nézőt lássanak. Elevenek, leleményesek és színpadikusak. Írók, akik az olvasóktól nyerték ezt a rangot. Sok díj mögöttük, sok könyv, sok bemutató – nem ez számít. Csak az, hogy ezek a szerzők: örömszerzők. Amit írnak, az szíven üt és rekeszizmon talál. És talál, amit tálal.


A muzsika: fütyölnivaló. Nem tapogatózó, vak tusa a taktusa, a dallama pedig kész trallala. Magától serken, mint fű a réten, mint szellő, ha fú a téren, magától pelyhedzik, mint legénytoll az állon.


S mindehhez a legfontosabb faktor: az aktor, hiszen egy jó kabaréban minden szerep főszerep. Szemtelenül, meglepően és magkapóan frissek: bátrak játszani magukkal, egymással, s a publikummal. Amit ehhez tudniuk kell, már a kisujjukban van, de még nem jött ki a könyökükön.


Mindez együtt: másfél óra búbajt feledtető bűbáj. Térdek csapkodása, és véknyak fogása. Tetőtől talpig élvezet, fenékig tejfel. Egy újszülött, aki nem kér a régi viccekből, akibe ódzkodás helyett csak vadóckodás szorult, aki olyan pimaszul, teli tüdőből fiatal, ahogyan egykor, igen régen mertek és bírtak fiatalok lenni a kávéházak vidám törzsvendégei.


Ennyi minden elfér a Spinoza zsebkendőnyi színpadán, és még egy zongora is hozzá. Öt szék, és más semmi. Öt szék, öt hang, öt tehetséges ifjú ember – csak ötlet akad ezer! Lélekmelegítő kedvteli és esteli mulatság, az egyszerre színház- és kávéházban.

 

* * *

Írták: Cserna-Szabó András, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Tasnádi István és Varró Dániel
Zene: Szemenyei János, Zöld Csaba
Szerkesztették: Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba
Játsszák: Peller Anna, Szemenyei János, Szőcs Artur, Tompos Kátya
és Zöld Csaba