agicza Creative Commons License 2006.02.17 0 0 29
:-)

A padlás a legelvarázsoltabb hely, ahol a múlt egy-egy apró, elfeledett darabkájára akadhat a figyelmes szemlélő. Évtizedes (-százados, vagy akár tábornokos) dzsemek rejtekhelye, félig beomlott kémények által eltemetett, gyerekkori relikviák búvóhelye, még a konnektoros hűtőszekrény előtti időkből, amikor nagyanyáink a jegest várták. Egy padlás ezerféle csodát rejt, például szúette gerendákba vésett, egykor fontos vagy kevésbé fontos dolgokat, úgymint 'Két kupa sütőtöklé rendel' vagy 'Julcsi, te vagy a végzet'...

Talán a kiadó lakás is hamarabb találna gazdára, ha ilyesfajta titokzatosság lengené körül, de így, a prózai táblával a hónapok óta egymásra rakódó porrétegtől egyre homályosabb ablakában csak várja a soha be nem költöző lakókat, akik nem véshetik az ablaktábláiba, hogy Budapest, te csodás - merthogy csodák Óz óta (vagyis az ÓzON helyett ÓzOFF) már nem léteznek, és a levegőt is csak a gépjárművek kéndioxid- kibocsátásával lehet mérni ott, a Bocskai sarkán.

Egy napon talán gazdára talál majd a lakás a kínai büfé felett, és a padlásra is felkerül az eladó-tábla, ahogy az eltört befőttesüveg lekerül onnan, és vele együtt az a száz éves dzsem is, amire Zero rátalált és elnevezte katyvasznak az Isten Ujjára vezető hosszú és rögös útjukon.


És talán most, hogy a dzsem sorsáról is tudunk valamit, megkérdezhetem, hogy mi történt a hűtőddel?
Előzmény: Pirimidin76 (26)