Ilyen kis :-) (szmájlikat) nem tettél a mondandódba, de gondolom volt benne azért humor. Én sem komolyan "szólítottalak fel", hogy számolj össze minden egyes alkatrészt, elég megsaccolni.
Ha komolyan gondolod, hogy halvány fogalmad sincs az árakról, akkor tényleg nincs értelme arról beszélni, hogy drága-e vagy sem. :-)
Egyébként közelítsük meg a dolgot a másik oldalról is. Szerintem az a szerencsés, ha egy esztergagép árát egy esztergályos rezsi órabéréhez mérjük. Ez kb. 3-4 ezer forint körül mozog. (most lehet, hogy ezt soknak találod, de saját (megrendelői) tapasztalatom ezt mutatja) Ennek mondjuk a fele az ami megmarad, tehát kb. 50-60 munkaóra ára a mi esztergagépünk. De kerekítsük fel százra és kerekítsük vissza 2 hétre. Ez sok vagy kevés?
Tételezzük fel, hogy Te átlagos nyugdíjas vagy (persze ez maradjon a Te magánügyed), és akkor persze a 2hétből rögtön 5-6 lesz, ami már másként fest, de – és ez már nagyon messze vezet a topik témájától – nem az esztergapad drága hanem a nyugdíj nagyon kevés.
Ebben talán megegyezhetünk.
Nem tudom megnyugtat-e valakit, de az én esetemben sem úgymond kedvező befektetés volt egy ilyen gép, inkább csak hobbi. Bő másfél év alatt kb. 20-30 ezer forintot kerestem vele (pontosabban spóroltam meg), ennél sokkal fontosabb számomra, hogy nem kell minden kis hülyeségért esztergályoshoz szaladgálni, hogy kicsit többet konyítok ehhez a szakmához, hogy élvezem ha valamit önnállóan meg tudok oldani.