Luckuty Creative Commons License 2006.02.13 0 0 2063

 

Szigetmonostori győzelem

</P>

Híd - Eldőlt, hol lesz a végleges lehajtója az új dunai átkelőnek

Három magyar és egy szlovák társaság tehet ajánlatot a budapesti M0-s körgyűrű 4 kilométeres, 2-szer 2 sávos autóúti szakasz kivitelezésére és az északi Duna-híd megépítésére. Jövőre elkészül a híd a szigetmonostori lehajtóig.

Nemzeti Autópálya (NA) Rt. szerint a közbeszerzési eljárás első szakasza lezárult. A bírálóbizottság a beruházás megvalósítására alkalmasnak ítélte a Hídépítő Rt.–Strabag Rt. által alkotott M0-s Duna-híd Konzorciumot, a Betonút Rt.-t, a Vegyépszer Rt.-t, valamint a szlovák Doprastav, a.s.-t.
Mihály Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közúti Közlekedési Főosztályának munkatársa elmondta: az M0-s északi Duna-híd építése már az idén megkezdődhet, ha Szigetmonostor önkormányzata megadja hozzájárulását. A hidat a kormányhatározat szerinti 2006. december 31-ig adhatják át.

Egy 1840 méter hosszú, 2×2 sávos, plusz leállósávot, gyalogos- és kerékpárutat is magában foglaló, összesen 26,5 méter szélességű hídról van szó, amelyet teljes egészében 2007-ben adnak át.
Szigetmonostor vezetői régóta azt szeretnék, hogy a Szentendrei-sziget déli részének legyen közúti kapcsolata. Azt is elfogadják, hogy az északi híd építésével egyidejűleg egy kis Duna-híd is épülne Szentendre és a sziget között a helyi közlekedés javítására. Ezt a törekvésüket a Fővárosi Vízművek Rt. ellenzi. A szolgáltatócég szakértői úgy vélekednek, hogy a munkálatok veszélyeztetnék a fővárost ellátó vízbázist, ezáltal Budapest biztonságos vízellátását.
Dr. Fáy András, a Szentendrei-szigeten élők egyik civil érdek-képviseleti szervezetének az elnöke elmondta: nélkülözhetetlen számukra a híd–sziget közúti kapcsolat. – Úgy tűnik, hogy a vízművek véleménye ellenére a szigetmonostoriak elképzelése szerint valósul meg az építkezés, mert a környezetvédelmi főhatóság nem emelt kifogást a kis híd megépítése ellen. Így jövőre megindul a forgalom. A szakértők szerint a beruházás 40-50 milliárd forintba kerülhet.

Kapcsolódó: Építik az M0-ás autóút új hídját
Egy évre lezárják a Szabadság hidat