Törölt nick Creative Commons License 2006.02.13 0 0 111

Számomra Henning von Trecskov volt igazán újdonság. Ha jól számolom 4 merényletkísérlet főszervezője volt. Az utolsó a közismert Stauffenberg-féle merénylet volt.

De közel jártak 43 márciusában is, amikor sikerült feljuttatniuk egy bombát a repülőre, ami Smolenskból a Farkasfészekbe vitte vissza Hitlert.

 

A bomba nem robbant fel.

 

Egyébként úgy csinálták, hogy megkértek, egy a kíséretben lévő katonát, hogy adjon át egy csomagot a főhadiszálláson egy születésnapos tisztnek, egy táska volt benne egy üveg bor, az üvegben volt a bomba. Izgalmas lehetett, mert akinek küldték, az nem volt beszervezve. Vagyis amikor a gép épségben leszált, a táska majdnem eljutott a címzettnek, és akkor lebuknak. De sikerült még a reptéren egy emberüknek elkérni a táskát, és a mosdóban kicserélni, és a bombát hatástalanítani...

 

Ez előtt volt még az egyenruha bemutatós kísérlet, illetve egy másik, amikor a szintén a Közép Hadseregcsoportnál vizitelő Hitlert egyszerüen megpróbálták lepuffantani, de aki bevállalta a feladatot, nem jutott közel hozzá.

 

Julius 20-a után Trecskov nem várta ki a végzetet, hanem kibiztosított egy gránátot a kezében.

 

Egyébként Fedor von Bock (Közép Hadseregcsoport vezetője '41-ben) unakaöccse volt.

 

 

Henning von Trecskov