Kedves mmormota,
lenne két kérdésem. (Eddig is sokat kamatoztattam válaszaidból.)
1.:
idődilatáció, ikerparadoxon nyilvánvalóan a fény véges terjedési sebességéből adódnak, tehát nem valóságosak
Nem csak véges, hanem minden rendszerben ugyanakkora.
kapcsán vajon a relativitás elve alapján, önmagában abból, hogy a fény terjedési sebessége véges, és a lehető maximális sebesség, következik-e hogy minden rendszerben azonos? Azaz helytálló-e az az érvelés, hogy a inerciarendszerek egyenértékűségéből következik-e, hogy a lehető maximális sebesség minden rendszerben ugyanaz? Úgy is kérdezhetem, hogy a relativitás elvével nincs-e ellentmondásban, hogy ugyan a lehető maximális sebesség véges minden inerciarendszerben, ez az érték azonban rendszerről rendszerre lehet eltérő?
Tehát nem azt kérdezem, hogy a fénysebesség ugyanakkora-e minden rendszerben, hanem hogy ez következik-e önmagában a relativitás elvéből, és abból hogy mindenhol véges.
2.: még régebben feltettem egy kérdést (16291. hozzászólás), amire érdemben senki nem válaszolt (kivéve iszugyi-t, aki arra bíztatott, hogy adjam fel a fizika megértésére irányuló kísérletezésemet.)
Kíváncsi lennék véleménydre akkor is, ha túl naívnak találod.
Ismerve válaszaid szokásos tömörségét, előre kérlek (ha kérhetlek), hogy ne csak úgy válaszolj, hogy a mozgó rendszerből nézve sem gurul le a labda (már ha ez a válaszod), hanem esetleg világítsd meg, hogy hogyan érvelne a mozgó rendszerbeli megfigyelő.
Előre is köszönöm, ha foglalkozol "problémáimmal": egy mutáns.