Szervusz!
Esetleg a csengetés jellege?
Ugyanolyan ütemben csöngeti az alközpont a melléket, mint egyébként a főközpont egy bármilyen fővonalat?
A főközpont mondjuk úgy csönget, hogy tá-szünet-tá, míg az alközpont a melléket úgy, hogy ti-szün-ti-szünet-ti-szün-ti-szünet (?)
Mert mondjuk van olyan, hogy megkülönböztető csengetés, pl. pont egy ISDN NT tudja ezt, illetve a termináladapterek. Egyik portra felpogramozok két számot, de a második számra megkülönböztető csengetést programozok. Ezen portra ráteszek párhuzamosan egy sima készüléket, meg mondjuk egy faxmodemet. (riasztóban nem valami modemszerű a kommunikációs eszköz?)
Szóval ha egyik számot hív, csönget normál módban, amit faxmodem érzékel, és fogadja a hívást, leveszi a faxot.
Másik számot hívva megkülönböztető csengetés van, amire a faxmodem nem reagál, a készüléken viszont hallható a csengetés, sőtt a jellege is, hát felveszem....
Ja! bizonyos riasztók úgy viselkednek a beprogramozott üzemmódjuk szerint, hogy először megcsörgetem, és egy-két csöngetés után bontok. majd mondjuk félpercen belül újra megcsörgetem, és akkor kivárom, hogy belépjem.
Magyarázat: a riasztó folyamatosan figyeli a vonalat csöngetés szempontjából, illetve a vonali feszültség szempontjából.
Namost ha megcsörgetik a vonalat, a riasztó érzékeli a bejövő hívást, de ha a váltófeszű csöngetés után az egyenáramú potenciál leesik a vonalon, az azt jelenti, hogy a riasztó mögötti készüléken fogadták a hívást, tehát ez a buli felejthető riasztó szempontjából.
Megcsörgetik a vonalat, de nem veszik fel a készüléket, a hívó bont, a csöngetési fázisban az egyenpotenciál nem esik le: ez a szitu egy figyelemfelhívás a riasztónak, hogy készüljön fel neki szóló hívás fogadására. Ekkor beindul egy időzítő, figyel mondjuk fél-egy percig.
Ha ezen fél-egypercnyi időben újabb csöngetést érzékel, hát azt hiszi, hogy neki szól a hívás, ígyhát fogadja azt.
Persze lehet még az is, hogy csakcsupán a normál, vagy csakcsupán a megkülönböztető csengetésre érzékeny a riasztó, igyhát az algoritmus még bonyolultabb lehet, de tuttira ki tudnád kombinálni az összes folyamat-ágat....
Szerintem 20-30-40 voltnyi váltóra még illenék reagálnia, persze ez egy hasraütésszerű sacc-per-kábé érték.