egy mutáns Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16637

Kedves Privatti,

A lámpákat külön-külön kell időzíteni és attól függően, hogy milyen távol van épp a busz tőled.

Amikor a busz még távol van, akkor látszik leginkább téglatestnek, de sosem látszik tökéletesen annak. Az alakja végig látszólagos és folyton változik. Legtorzabb az egész, amikor előtted halad el.

A lámpák valóban trapéz szerű síkidom sarkain látszanak mindig.

Amikor a busz megjelölt közepe épp előtted van, akkor a busz vége még messzebbinek látszik , mint az eleje  és a túlsó oldali sarkai pedig látszólag le vannak maradva az innenső lapjának sarkaihoz képest.

Ezekkel mind egyetértek, kétségtelenül így, magam is így gondoltam, ha esetleg nem is jött ez át abból, amit leírtam (legjobb, ha minden lámpánál ül valaki, aki előre tudja, mit akarok). Nálam talán hiányosság, amit itt még hozzátettél, hogy más az alak, ha még a busz messze jár, és más, ha épp előttem van.

További hiányosságom, hogy amikor a busz közepe előttem van, akkor még előbbre levőnek látom, logikus, hiszen a fénynek időre volt szüksége, hogy hozzám elérjen, ezalatt ért középre a busz.

Az meg aztán egészen más kérdée, hogy a lámpáknál ülők milyen program szerint kell felvillantsák a lámpáikat.

Ezekkel a kiegészítésekkel tehát teljes mértékben egyetértek.

Ha a sarkaira lézerek lennének felszerelve, s e lézerek a buszozók szerint a járda felé lennének beállítva - az útirányra merőlegesen, akkor azok fényét megpillantva  adott pillanatokban mind ferdén érkezve futnának be hozzád.

Ezt is úgy érzem, értem. Hiszen hozzájuk képest én balra megyek, ha azt akarják, hogy merőleges fényük hozzám érjen, akkor még azelőtt kell felkapcsolják a lézert, hogy én velük egyvonalba kerülök. Azaz ekkor én még jobbra vagyok tőlük, azaz ők balra vannak tőlem. Ergo: én úgy látom, hogy fényük balról, ferdén ér hozzám.

erre gondoltál?

tarhonyás dolog: OK.

Ez téves:

"a busz hossza a saját rendszerében nem L, hanem ennél hosszabb L', az ismert kontrakció miatt."

A busz hossza a saját rendszerében L.  Csak a te rendszeredben rövidebb, és ez valóság számodra.  Pl. a busz elfér két bármilyen közeli festékcsík között, melyek az útra vannak festve keresztben, ha a busz sebessége megfelelően nagy.

Na, ez a megfogalmazásbeli pongyolaság részemről. Amikor a busz méretét megadtam, L, B, H, azt az én rendszermben tettem, meglehet, nem írtam meg rendesen, és úgy lehet érteni, hogy saját rendszereli méretei. Nem így gondoltam.

De végül is ugyanazt mondjuk, a buszban ülők számára a bus hosszabb, mint énszerintem.

Egyéb: ez érdekes, de ezt már nem is gondoltam, nem is mertem elemezni. Itt még nem tartok.

Kösz, hogy foglalkoztál a buszommal