Barbabianka Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1852

Én is hallottam már azt a szlogent, hogy merjünk nagyot álmodni!  DE képzel el magad salesguy: állsz egy 34 lábas hajó fedélzetén és gözöd sincs hogyan kell vezetni, az-az csak simogathatod mert még nincs meg a tengeri jogsid!

Ha a horvátoknál akarod letenni a jogsit, az gyorsan megy de nem tanulsz meg semmit, mert nincs igazán gyakorlati oktatás.

Ugrottunk! megcsináltad a horvát jogsit és állsz a 34lábas hajód fedélzetén és azon töröd a fejed, hogy ki merjek menni a kikötöböl vagy nem. Mert vezetni még nem tudsz nem ismered a helyi idöjárási viszonyokat és nem tudsz navigálni.

Ezért azt ajálanám elöször a jogsi. Több hajósiskola is van Bp-n akik elökészitenek elméletben és gyakorlatban. Télen még meg tudsz csinálni egy tanfolyamot.

Aztán ismerd meg a tengert egy 20-24-es hajóval. Ha már mennek az alapfogalmak akkor elkezdhetsz állmodni egy 100.000€ hajóról.

Nem bántani akarlak! de a hajózáshoz szamárlépcsön a fokok kihagyása is veszélyel jár nem hogy az egész szamárlépcsö kihagyása.

Kék éve találkoztam egy német palival a Losinjban. friss német jogsival bérelt egy 32lábas vitorlást. A délutáni maistrálnal már nem mert bekötni a kikötöbe. igy kint horgonyzott melettünk egy öbölben. Mi elindultunk reggel 6kor az Isztria felé de félórai út után megláttam felhöbe takart Istria felett az elsö villámokat. Azonnal visszafordultunk és bemenekültünk egy biztos öbölbe. Délutánra meg is érkezett a vihar. Nem tudom mi történt a németekkel. ha nem pucoltak be délelött a városi kikötöbe délutánra nagyon megszivták mert horgonyzó helyük nem volt alkalmas egy vihart áthúzni.

üdv.

bb

 

 

 

Előzmény: salesguy (1850)