Égensétáló Lukács Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2633
Értem én, azt hiszem legalábbis. És úgy gondolom, hogy ugyanazt, amit én. Akkor és ott tehát versenyképes alternatívát nyújtott a sereg, még ha itt-ott kellett is kompromisszumot kötni. De a laktanyák leromlottak, a lakótelepek lerobbantak. Akkoriban esetleg betarthattak a sereget elhagyó hadtáposnak, ha logisztikusnak állt. Ma ezt nem lehet, kismillió uniós jogeset van rá, mit nem szabad az egyszeri munkavállalóval csinálni, és mivel a munkavállaló szabad mozgása a négy alapvető szabadság egyike az unióban, az Európai Bíróság különösen háklis az ilyen ügyekre. Hogy mást ne mondjak, egy belga ügyben még a francia kurvákat sem tudták kitiltani egy belga bárból...
Ha nem teremt a magyar honvédség legalább olyan körülményeket a mai körülmények között, mint amiket te leírtál a harminc évvel ezelőtti körülmények között, el fog menni a szakember, pontosan azért mert látni fogja, hogy a kiváló képzettségével másutt jobban kereshet. Például, ha mondjuk NATO keretek között valaki a West Pointon kap logisztikus diplomát, akkor mondjuk hazatérve köt egy öt éves szerződést a sereggel. Ha nem kap pénzt és karrierlehetőséget, akkor mondjuk egy német vagy angol fuvarozó-nagyvállalat kapni fog a neki olcsó kelet-európai munkaerőn, aki elsőrangú képzettséggel bír. Valószínű, hogy ha az utolsó puskagolyóig el tud számolni a hadkészletekkel, biztosítva ezzel egy komplett magasabbegység hadrafoghatóságát, plusz járatos a minősített okiratok kezelésében (NATO-tisztként ez alapvető) tudja, hogy mikor melyik jármű/fegyver merre kolbászol, ért a számítógépekhez, nos akkor kisujjból eligazgat néhány száz kamiont. És elmehet, mert egyetlen eszközzel lehet megtartani: ha a sereggel a családjára, karrierjére, nyugdíjára, hazaszeretetére náézve jobban jár. Ha nem, akkor le fog lécelni.
Ahogy lerítad, még a west pointra sem kell elmenni, magyar katonai főiskolán/egyetemen is sokat tanulhat. Tekintetbe véve egy kisebb patriot/sz-300 ezred/dandár emberigényét, sok milliárdba kerül nekik egszisztenciát teremteni. Ha ezt nem teszik meg, minden fillér pénzkidobás, amit a fegyverre költenek.
Amit a sorállományról leírtál az igaz, de nagyon-nagyon drága. Régen járható út lehetett, de hathónapos honvédekre ennyit költeni egyszerűen pénzkidobás. Akkor már hívják be egy évre, és az alatt az egy év alatt kapjon is valamit, különben olyan E-kategóriás lesz, mint a huzat (vagy mint én...) Ez is nagyon sok pénz.
Az angol: könnyebb nyelv, mint az orosz, legalábbis középfokú nyelvvizsgáig. Ha nyugati fegyvert veszünk, megtanítják neki. A mai állapotok között annak is nagy értéke van, ha valaki úgy tud angolul, ahogy te oroszul, tekintve, hogy a környező országok közül nálunk beszélnek legkevesebben idegen nyelvet.
Még valami: Angliában a minimálbér évente 12000 GBP körül van, ez havi 340-370 ezer forint. A többi nyugati állam is hasonló léptékben van, és ez még nem egyetemet végzett szakember. Ezzel kell versenyezni, különben szempillantás alatt szétszalad a szakembergárda, ahogy a kilencvenes évek elején már megtette egyszer.
Előzmény: Volt tüzér (2630)