seci Creative Commons License 2006.02.06 0 0 614

Haho!

 

Azert nem annyira rossz a helyzet(ed!), mint azt 8.T irja. Illetve lehet ennyire rossz, de a teljesebb kep erdekeben tegyunk hozza ezt-azt.

 

Az iskola minosege ket dolgotol fugg: a tanaroktol es a diakoktol (ezzel azt hiszem nem mondtam nagy ujdonsagot). Az elso (az itteni sajat tapasztalatunk es mas velemenyek szerint) erosen fugg a masodiktol (bovebben egy kicsit kesobb).

 

A diakok minosege (amit ugy is lehet fogalmazni, hogy mit hoz a gyerek otthonrol) joreszt attol fugg, hogy milyen a kornyek, ahol az iskola van. London egyes reszeiben, ahol az ethnic minority valojaban ethnic majority, pont olyan a gyerekanyag, mint amit az eloitelettol nem mentes magyar elkepzel. Hasonlo a helyzet (8.T-re alapozva) midlands egyes reszein...

 

Mi szerencses helyzetben vagyunk, mert viszonylag elit kornyeken lakunk (SE), de a fiunk elso junior schoolja eppen olyan volt, ahol a catchment area magaba foglalt egy katonai negyedet is (es hozzateszem, hogy itt sem az IQ bajnokok mennek tomegesen a katonasaghoz...). Egy par honap utan csereltunk... Inkabb 2 merfolddel arrebb, de normalis kozossegben.

 

Visszaterve a tanari karra: aki teheti (jo tanar), az mozog es olyan iskolat valaszt, ahol jo dolog tanitani. Aki nem teheti, az ott tanit, ahol eppen kap allast (vannak persze megszallott kivetelek, de nem hiszem, hogy ez a jellemzo)

 

Es egy zaromondat a te helyzetedrol: A hetvegen voltam eppen Cambridgeben es megallapitottam, hogy nagyon elit kornyek (nem veletlen: az egyetem), szoval a helyedben en nem aggodnek. Hasonlo lehet a helyzet, mint a mi kornyekunkon: viszonylag sok munkavallalas miatt odatelepulo szulo angolul nem tudo gyerekekkel. Ilyen esetekben az iskola ad a gyerek melle segitotanart, aki tud a gyerek anyanyelven (nekunk egy au-pairt talaltak a kisebbik melle, a nagyobbik mar elkommunikalt nemetul :-) ). Az is elofordulhat, hogy teged kernek meg, hogy legyel benn a gyerekkel es segits neki (sot, ezert meg fizetniuk is kell...)

 

Az iskolarendszerrol:

 

Nursery School (Year 1-2): 5 evesen kezdodik, kb az otthoni ovi felso csoportnak megfelelo szint, "szocializalodas". A vegen van az elso "vizsga", KS1, azaz Key Stage 1.

 

Junior school (year 3-6): also tagozat, az otthoninal lenyegesen alacsonyabb szinten, viszont nem feltetlenul megutaltatva a tanulast. Alapvetoen egy tanar tanit mindent, viszont ez evente valtozik. A vegen KS2 vizsga.

 

Senior school (year 7-8 es 9-10): Az otthoni kozepiskolanak felel meg tobbe-kevesbe. A 8. ev vegen KS3 vizsga (ami kb az otthoni 8. osztalyt lezaro szint), ami utan kicsit specializalodhatnak a gyerekek  (9-10. ev), aminek a vegen KS4 = GCSE vizsgat tesznek. Ez kb az otthoni alapszintu erettseginek felel meg, a kotelezo targyak angol, matek, science (fiz-kem-bio), idegen nyelv, es nehany valasztott targy (pl tortenelem, foldrajz, 2. idegen nyelv, ICT, design-technology, fozes, rajz, drama, sport, stb). Itt van annak a sulinak a lapja, ahova a mi ket gyerekunk jar(t): http://www.court-moor.hants.sch.uk/

 

Ez utan haromfele valik a kepzes:

1. tanulasnak vege, mehet polcot rakodni/penztarosnak, stb.

2. College of Technology: szakmunkaskepzes. Itt mar csak olyan targyakat tanul, ami a szakmahoz kell

3. Sixth/6th Form College: olyan targyakat tanul (3-5 kozotti szamban), amelyek a tovabbtanulasahoz szuksegesek (

 

Az iskola/szulo kommunikacio eleg jo, es a szuneteket/esemenyeket jo elore tudod (pl. mar most latszik a Court-Moor 2006/2007-es idobeosztasa!).

 

Az ev alapvetoen 3 reszre (term) oszlik, koztuk vannak a "termeszetes" nagyobb szunetek (Karacsony, Husvet es a nyari szunet). A nyari szunet csak 6 het, de a teli es a tavaszi 2-2.5 het. Minden "term" kozepen van egy egyhetes szunet (lasd pl: http://www.court-moor.hants.sch.uk/diary.htm)

 

"Nyitvatartas:" A Junior schoolba elvben vinni-hozni felnottnek kell a gyereket. A vinni nem annyira eles, a hozni igen (nem engedik el egyedul), 9-15:30 (ha jol emlekszem), napkozi nincs!

 

A senior schoolba mar mehet egyedul a gyerek, 9-14:30.

 

Most dolgoznom kell (tenyleg!), ugyhogy a ketfajta kepzes osszehasonlito elemzeset maskorra tartogatom.

 

-seci

 

Előzmény: tymcse (610)