Astrojan Creative Commons License 2006.02.03 0 0 16377

Arra gondoltam, hogy mára legalább néhány relativista tökön szúrja magát, de nem vagyok tévedhetetlen.

Megkérdeztem a kutyámat mit gondol, azt mondta tényleg nem a legegyszerűbb dolog felfogni, ezért próbálkozzak ezzel, hátha a simple minded fizikusoknak is sikerül.

Két eset lehetséges:

a. egy nem megerőszakolt normál repülő GPS óra a földfelszínről nézve látszólag eltérően jár a normál földi órához képest

b. egy nem megerőszakolt normál repülő GPS óra valóságosan is eltérően jár a normál földi órához képest

Vegyünk három órát

1. ez legyen a normál földi óra, 1 sec alatt 1 sec -et mutasson.

2. és 3. egyforma legyen, mindkettő legyen megerőszakolva, egyformán késsen napi 38 microsec -et.

A 2. órát reptessük meg 20 000 km magasan, ő legyen a repülő GPS óra. Most akármeddig figyeljük a földfelszínről nézve mindig egyformának látjuk a 2. óra járását az 1. óra járásával.

Ha az a eset az igaz, akkor mondjuk néhány év után a 2. órát visszahozva a földre és a 3. óra mellé helyezve azt látjuk, hogy a 2. és a 3. óra egyforma időt mutat, mert a repülés közbeni eltérés csak látszólagos volt, tehát semmi nem okozott maradandó változást a járásban.

Ha viszont a b eset az igaz, akkor néhány év repkedés után 2. órát visszahozva a földre és a 3. óra mellé helyezve azt látjuk, hogy a 2. és a 3. óra nem egyforma időt mutat, mert a repülés közbeni eltérés valamilyen oknál fogva valóságos volt, és maradandó változást okozott a járásban.

Nos, a GPS históriájától eltekintve, mert az cseppet sem érdekel, melyik változatra szavaznál, a vagy b ?? Fogadok, hogy c.

Mert ennyiből már egy egér vagy egy kutyabolha is megértette volna, hogy vagy látszólag járnak másként vagy valóságosan járnak másként a pályán mint a Földön.

(A gyengébbek kedvéért, ez ugyanaz a két eset ami lehetséges:

a. egy megerőszakolt GPS óra [2] a földfelszínről nézve látszólag eltérően jár a megerőszakolt földi órához [3] képest

b. egy megerőszakolt GPS óra [2] valóságosan is eltérően jár a megerőszakolt földi órához  [3] képest)

Csak lassan olvasd, még úgy is nehéz lesz..

Előzmény: Dubois (16306)