Ezen sokat lehet filózni, azért annyit hozzátennék, hogy bár mindenhol szürke importnak nevezik az ilyet pedig ez egy 100%-ig legális üzlet a kereskedő legálisan hozatja be vámoltatja, ha megveszik tőle akkor reg. adót fizet és forgalombahelyezési díjat meg áfát is rendesen ahogy kell ... tehát nem értem miért hívják ezt szürke importnak. Persze még garanciát is ad a motorokhoz csak ezt sehol máshol nem érvényesítheted csak náluk.
A garancia szempontjából:
A magyarországi kizárólagos importőr csak azokra a motorokra vállalja a garancia ügyintézését amit tőle vesznek meg ... nyilván nem ők viselik valójában a garanciát hanem a garancia költsége végsősoron a gyárat terheli, ezért nem értem, hogy miért nem képes a kawasaki motorokra függetlenűl attól, hogy kitől vettedd (és hol: külföld belföld, velük szerződött cég nem velük szerződött cég) garanciát adni még azt is el tudom képzelni, hogy a garanciából hasznot is termel pl. a munkadíj számlázásával (mármint a garanciális javítás munkadíját gondolom megtéríti a kawa gyár az importőrnek), de szerintem az biztos hogy minimum nullszaldósnak kell lennie.
Persze értem én, hogy a kizárólagos importőr azért nem vállal garanciát a nem tőlük vásárolt motorokra mert akkor nem ők hanem a piac határozná meg a motor árát kialakulna egy olyan árverseny ami nekünk egészséges lenne.
Ha a kizárólagos importőr oldaláról nézzük a dolgot akkor viszont azt látjuk hogy a magyar piac kicsi nem tud annyi motort rendelni, hogy olyan áron kapja a motort mint mondjuk a német importőr, ezért lehet az hogy külföldön olcsóbb a motor így lehet az hogy mondjuk a német kizárólagos importőr olcsóbban adja a motort kiskereskedőinek mint ahogyan a magyar importőr veszi a gyártól, ettől aztán a magyar importőr frusztrált lesz és bekeményít asztmondja, hogy nem adok garanciát csak a tőlem vásárolt motorokra ezzel védi a saját piacát tehát.
Itt egy példa: http://www.kawasaki.hu/index.php?c=289 ezt a közleményt ha elolvasod elrettensz a benne szereplő cégtől, érdemes megnézni hogy ugyanezt ők hogy kommunikálják a saját weblapjukon: http://www.k-bikers.hu/?page=hirek0014
ők örülnek hogy az európai kereskedőtől közvetlen szerzik be a motorokat (lehet hogy a kizárólagos importőr is ugyanonnan veszi a motorokat).
A fentieket azért írtam le mert szerintem az általad leírt ezen mondatod nem így van a valóságban:
"Akkor hogyan lehet mégis olcsóbb? Ugy hogy a külföldi kereskedő jelentős kedvezményt ad neki, merthogy az ő piacát ugysem fogja rontani, mert kiviszi az országból. Az ilyen szürke importőrnek sokkal kisebb költségei vannak mint egy országos vezérképviseletnek (reklám, szervízháttér, adminisztratív dolgozók stb) amit nem kell az uj motor árába beépíteni."
Nem ettől kapja olcsóbban a motort hanem attól hogy a külföldi kereskedő sokkal több motort forgalmaz ezért olcsóbban kapja a gyártól ezért ő olcsóbban adja tovább ... a szervízhátteret pedig minden kiskereskedő maga adja. Az importőrnek annyi köze van hozzá hogy a gyár és a kisker között ő közvetít. A reklámról nem tudok sokat de pl az er6n-ről drága tv reklám nincs, óriásplakát nincs, a szaksajtó írt róla egyedül amiért gondolom az importőr nem fizettett, persze a tesztlehetőség, megteremtésének költségét igen, de ez egy reklámkampány költségének a töredéke lehet.
Bocs hogy hosszú voltam meg hogy nem szorosan er6n téma ...
Természetesen én is úgy fogok motort vásárolni, hogy a garanciát ne csak abban a kereskedésben lehessen érvényesíteni ahol vettem a motort tehát hivatalos márkakereskedőtől veszek majd, és mindenkinek ezt ajánlom én is mert annyival nem olcsóbb a nem hivatalos kereskedőnél.