Kagakusha Creative Commons License 2006.02.02 0 0 155

"Mohamed-karikatúrák: elbocsátották a France Soir főszerkesztőjét
NOL • Népszabadság Online • 2006. február 2.
Elbocsátották csütörtökön a párizsi France-Soir című lap igazgató-főszerkesztőjét a Mohamed prófétáról készült karikatúrák miatt.

A lapban szerdán jelentek meg azok a gúnyrajzok az iszlám vallás alapítójáról, amelyek először tavaly szeptemberben a dán sajtóban láttak napvilágot. Mint a lap munkatársai közölték, Jacques Lefranc főszerkesztőt a tulajdonos Raymond Lakah egyiptomi mágnás bocsátotta el.

A karikatúrák közlése éles reakciót váltott ki a francia külügyminisztériumból. A tárca közleményében, bár hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítási szabadság kedves Franciaországnak, leszögezte: a külügyminisztérium elítél mindent, ami sérti az egyének hitét vagy vallási meggyőződését.

Az ügy különösen kényes Franciaországban, mivel itt él Nyugat-Európa legnagyobb, mintegy 5 milliós muzulmán közössége.

A szatíra elviselésére szólította fel egy német parlamenti párt vezetője a világ muzulmánjait. Volker Beck, a Zöldek parlamenti ügyvezetője a netzeitung internetes újságnak nyilatkozva csütörtökön úgy vélte: aki egy Mohamed prófétát a turbánjában bombával ábrázoló rajzra pokolgépes merénylettel fenyegetőzve reagál, az azoknak ad igazat, akik az iszlámra jellemzőnek találják a karikatúrát.

(MTI)"