Törölt nick Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1933

Végül nem értem, hogy mitől FIDESZ-vezetésű a gimnázium. (Nem vitatkozom, tájékozatlan vagyok

 

Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, hogy a Kárpáti nevű fideszes önk képviselő az igazgató, vagy a helyettese. HA ez nem igaz, akkor e-tekintetben visszavonulok.

 

Nem értek egyet azzal a felfogással, hogy "nem várható el, hogy tájékozott legyen", és azzal sem, hogy Cs. még most is írhat egy levelet a gimnáziumnak, stb. Ha azt gondoljuk, hogy modern urópai állam polgárai vagyunk (klasszikus értelemben), akkor az bizony nem csak jogokat, hanem kötelezettségeket is jelent. Az átkosban végül is az állam viszonya az volt polgárához, hogy "ne ugrálj, csrébe lesz mit enned, lesz állásod és én törödök veled és intézem helyetted a dolgaidat".

 

Talán erről is szól a mostani kampány két vezérfonala: Az egyik, hogy az állam segítse azokat, akik elesettek, ezekez differnciáltan segítse ki a bajból és normatív eszközökkel teremtsen olyan eséylkörülményeket, ahol a tehetséges könnyebben legyen sikeres, és sikeréből alkalmazottain és adóbefizetésein keresztül részesül a társadalom is, aki egyébként adóforintjaiból hozzájárult az esélykörülmények megteremtésében. A másik meg azt mindja, hogy én vagyok az erős állam, beszedem az adót és megvédek mindenkit (hatósági árakkal) és támogatok mindenkit (adókedveszményekkel). Az pedig izlés és felfogás kérdése, hogy ki hogy áll hozzá ahhoz, hogy létezik egy politikai vonal, aki a tehetősöket is támogatja, illetve a támogatási eszköztárából az egyik eszközt nem nyújtja azoknak, akik igazán bajban vannak (adókedvezmény), és emellett igér fűt fát. És akkor még arról nem beszéltem, hoyg ezen igéreteket nem tudja és nem is akarja betartani, mivel lehetetlenek.

 

Az állam kutakodási szándékát és teljesítményét mindig a hatályos (a példád szerint amerikai) törvények figyelembe vételével kell értékelni. Lehet, hogy ott több adatot gyüjtenek, de nem lényeges, ha törvényes, ugyanúgy itt is lehet, hogy csak pár adatot gyüjtöttek, de az nem volt törvényes.

Előzmény: Luckuty (1932)