Törölt nick Creative Commons License 2006.02.01 0 0 5411
Nem a mostani fundamentalizmusról beszélek, hanem arról, hogy pl. a századfordulón a világháború előtt senki se látta előre a nácizmust. Ha lesz egy kínai-amerikai háború, azután simán el tudok képzelni bármit, bár abban majdnem teljesen biztos vagyok, hogy ott illiberális rendszer fundamentalistán (nem feltétlen protestáns, inkább összkeresztény; nézzél meg egy Mel Gibsont, vagy egy Michael Behe-t) kívül másmilyen nem jöhet létre. Ha megnézed a most is zajló majompereket, akkor láthatod, hogy egy radikalizálódás csírái simán jelen vannak.

Én laktam két hónapig fundamentalista családnál (Church of Christ). A maguk részéről semmi kifogásuk nem lett volna az ellen, hogy az államilag támogatott egyetemeken vagy főleg középiskolákban pl. kötelezővé tegyék a kreacionizmus (asszonynevén ID) oktatását.

Nézd meg a huszonöt éve Clinton által aláírt Arkansas-i törvényt, vagy Duplavé nemrégi nyilatkozatát, vagy akár azt, hogy pl. a Microsoft (Bill Geciről sok rosszat lehet mondani, de hogy fundamentalista keresztény lenne, azt nem) is kénytelen támogatni ID-"kutató" intézetet (nyilván persze nem ID-projektet, de hát el bírom képzelni a kutatásaik színvonalát akármilyen témában), egy radikalizálódás ebbe az irányba nem lehetetlen. Persze a közeli jövőben nem is valószínű.

Szóval én nem tartom valószínűnek az ilyen katasztrófát, csak leírtam az egyetlen lehetséges forgatókönyvet arra, hogy Amerika a közeljövőben elveszítse K+F elsőségét. A lényeg, hogy tudományellenes légkör súlyos gazdasági válsággal és esetleg háborúval párosuljon. Egyelőre a három feltétel egyike sem áll fenn.

Az EU és Amerika közötti állítólagos versenyképességbeli különbségekkel kapcsolatban pedig már mások válaszoltak. Én speciel öt évvel ezelőtt erősen liberális gazdaságpolitikát tartottam helyesnek, mostanában már nem vagyok biztos ezekben a dolgokban. Pl. a húsz éve vadliberális Anglia annak ellenére nem muzsikál fényesen, hogy még olajuk is akadt közben...
Előzmény: kilenctizenegy (5371)