Update:
[...]
Nekem végem
Közben Szabó István – ismeretlen okból – módosított története eddigi verzióján. A közszolgálati televízió A szólás szabadsága című műsorában közölte: saját magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt, és ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról. Amit előtte való nap élete "legbátrabb, legvakmerőbb cselekedetének”, tartott, arról most azt mondta: nem hiszi, hogy ártott volna bárkinek is, de nem mást akart megmenteni, hanem saját magát. "Akkor éreztem a félelmet, amikor másfél évvel később, véletlenül egy filmgyári vetítőben – valaki dokumentumfilmeket ellenőrzött – megláttam ezt az osztálytársamat a vásznon, a fehér ballonkabátjában és a géppisztollyal. És akkor én úgy éreztem, hogy én most meghalok és nekem végem. Ez volt az életem legnagyobb félelme" – utalt a rendező azokra a filmkockákra, amelyeken Gábor Pál látható a Köztársaság téri pártszékháznál.
Eörsi László azonban a Népszabadság mai számában cáfolta, hogy Gábor Pál lenne az a ballonkabátos fiatalember, aki egy egykori híradófelvételen látható. Szabó már előtte is úgy érvelt: ez a felvétel bizonyítja, hogy Gábor élete veszélyben forgott, hiszen a budapesti pártbizottság épületének ostrománál látható, géppisztollyal. Eörsi szerint azonban a felvételen nem Gábor, hanem egy másik forradalmár, a 21 éves műanyag-feldolgozó, Marsányi László látható. „Nem tudom elképzelni, hogy valakit, aki részt vett a pártház ostromában, és ennyire felismerhető, azonosítható egy híradórészleten (…) futni hagyták volna a hatóságok” – írja a történész.
Arra a felvetésre, hogy ha önszántából nyilvánosságra hozta volna a beszervezését, megmenekült volna a leleplezéstől, Szabó az MTV-ben úgy fogalmazott: "Ez teljesen egyértelmű, hogy engem meg akarnak ölni, mert az összes hírügynökségnek szétkürtölték és az egész világon megjelenik az újságokban, hogy az egyetlen magyar Oscar-díjas, mit tudom én, rendőrségi ügynök."
A szellemi élet számos kiválósága írta alá azt a nyilatkozatot, amely szolidaritást vállal Szabóval ügynökmúltjának nyilvánosságra hozatala után. „Szabó István 45 éve nagyszerű és fontos filmeket csinál nekünk. Nemcsak magyaroknak. Elvitte a hírünket mindenfele a világba. Beírta nevét kultúránk egyetemes történetébe. Szeretjük, tiszteljük és becsüljük Őt.”