Galgadio Creative Commons License 2006.01.30 0 0 821

Kedves Tibb!

 

A Four Lakes melletti ütközetről hallottál már?

 

1858-ban került sor a Paloose, Yakama, Spokane és Coeur d'Alene őshonos nemzetek elleni fegyveres expedícióra a Washington Territóriumban, a mai Washington és Idaho államok területén.

 

Mivel a szövetkezett indiánok korábban már visszavonulásra kényszerítettek egy kisebb amerikai katonai oszlopot, Newman S. Clarke tábornok, a Csendes-óceáni Hadseregcsoport (Military Department of the Pacific) főparancsnoka George Wright ezredest küldte egy kb. 600 fős oszlop élén az indiánok ellen.

Kamiakin, a Yakama harci főnök megtámadta az oszlopot 1858. szeptember 1-én Four Lakes mellett, a mai Washington és Idaho határán, a mai Spokane város környékén.

Wright azonban ellentámadásba lendült, gyalogosaival kűzte az indián harcosokat a környező erdőkből, majd rövid távról leadott sortüzekkel okoztak nagy pusztítást az őslakók soraiban. Végül dragonyosai is rátámadtak az indián harcosokra, akik futásban kerestek menedéket.

 

A szövetséges indiánok legalább hatvan halottat és még ennél is jóval több sebesültet veszítettek, míg Wright ezredes a saját jelentése szerint egyetlen katonát sem vesztett.

Az ütközetben tehát az őslakók súlyos vereséget szenvedtek.

 

A forrásom még megemlíti, hogy Wright oszlopa egy 1855-ös kiadású puskával volt fölszerelve, amelynek a hatásos lőtávolsága  a korábbi 500 méter helyett 900 méter körül volt és amelyhez újfajta lőszer volt rendszeresítve.

 

Úgy veszem észre, hogy Te értesz a korabeli fegyverekhez.

Meg tudnád mondani, hogy melyik lehetett ez az 1855-ös puska?

Csak nem valami huzagolt csövű, egyesített lőszerrel felszerelt puskáról van szó?