magnum56 Creative Commons License 2006.01.29 0 0 438

Kedves cíprian,

 

A probléma nem a sebességekkel van. Hanem azzal, hogy egyáltalán működik a Doppler-hatás fénnyel. A specrel alapján nem működhetne. De a valóságban mégis működik.

 

Próbáld meg hanggal lejátszani a Doppler-hatást azzal a feltétellel, hogy nincs levegő (nincs a hangnak vezető közege). Nem fog menni. Két ok miatt:

 

1. Ha nincs levegő, akkor nincs hang sem, mivel a hang a levegő rezgése

 

2. A hang a levegőhöz képest terjed c=330 m/s sebességgel, nem pedig a hangforráshoz képest.  Miután a hanghullám elindul a levegőben, a hangforrásnak már semmi szerepe nincs. Akár ki is vehető a kísérletből. Tegyük fel, hogy a levegőben haladó hanghullám rezgésszáma 1 MHz. A levegőhöz képest álló megfigyelő ezt az 1 MHz-es hangot hallja. Ha azonban a megfigyelő a hanghullámmal szembe mozog, a levegőhöz képest  v sebességgel, akkor c+v sebessége lesz a hanghullához képest. Azért hall magasabb hangot a megfigyelő, mert a hanghullámhoz képest megnőtt a sebessége, így időegység alatt több rezgést érzékel.

 

Mi a helyzet a fénynél?

 

A valóságban semmi különbség nincs, pontosan ugyanez játszódik le.

 

A specrel szerint azonban merőben mást a helyzet. A specrel azt mondja, hogy a fény sebessége a megfigyelőhöz képest mindig c, nem pedig  c+v.  Vagyis nem létezik c-nél nagyobb, megnövekedett sebesség, így a megfigyelőnek mindig ugyanazt a frekvenciát kellene látni. Ezért a specrel szerint a Doppler-jelenségnek létezni sem szabadna a fény esetében.

 

A tapasztalat szerint azonban nagyon is létezik. Ezen alapul a csillagok sebességének a meghatározása, a távcsővel nem kimutatható kettős csillagok észlelése (spektroszkópikus kettősök), és még sok más mérés a csillagászatban.

 

Ha jobban szereted a matematikát a szavaknál, akkor ez így néz ki a specrel szerint:

 

   fm = f *(c+v)/c       

 

ahol: fm   a mozgó megfigyelő által érzéket frekvencia

         f      az eredeti, álló megfigyelő által érzékelt frekvencia

         c     a fénysebesség

         v     a megfigyelő sebessége

 

a sperel sebességösszeadási formulája szerint:   c+v=c

 

ezt behelyettesítve:  fm = f *c/c     és mivel   c/c=1, így:

 

a mozgó megfigyelő éltal érzékelt frekvencia:       fm = f

 

Vagyis, a specrel szerint nincs frekvenciaváltozás, tehát Einstein szerint Doppler papa tévedett. De a tapasztalatok szerint Dopplernek igaza van. Akkor már csak az lehet, hogy Einstein papa tévedett. Szomorú, de ez a helyzet.

 

Előzmény: cíprian (437)