Törölt nick Creative Commons License 2006.01.25 0 0 7
Fizikai terhelés előtt ne igyunk kávét
2006. január 25., szerda, 10:36 | Utolsó módosítás: 2006. január 25., szerda, 11:03
A cikk betűmérete : kisebb nagyobb
Svájci kutatók egy felmérés során azt tapasztalták, hogy már két csésze kávé elfogyasztása is jelentősen csökkenti a vér áramlási sebességét, ezzel együtt a szervezet oxigénellátását.

Ajánló

Az eredeti cikk kivonata

Új eredmény a kávé és a dohányzás együttes hatásáról

A koffein fokozhatja a cukorbajt

A napi tökéletes kávéadag

A koffein és a stressz új viszonya

Ártalmasabb a koffeinmentes kávé?
Ha fizikai munkát végzünk, a szervezetünknek megnő az oxigénigénye, a szívünk gyorsabban pumpálja a vért. Ezt a mechanizmust akár két csésze kávéval megegyező koffein-mennyiség (kb. 200 mg koffein) képes lassítani.

A koffein köztudottan stimuláló hatással bír a szervezetre, ám a Zürichi Egyetem felméréséből kiderül, hogy ez nem minden esetben van így.

A kutatás során 18 egészséges, kávéfogyasztó pácienst vizsgáltak meg különböző körülmények között. A résztvevők a vizsgálatok előtt 36 óráig nem ittak kávét. A kísérlet első részében a csoport egyik felének kerékpáros terhelés előtt, illetve közvetlenül a terhelés után mérték a véráramlását. A csoport másik felét egy kamrába helyezték, olyan oxigénhiányos körülmények közé, mely az ún. koronária-artéria betegség során hat a szervezetre, majd szintén vizsgálták a véráramlási sebességet.

A kísérlet második részében a résztvevőknek egy 200 mg-os koffeintablettát kellett bevenniük, majd 50 perc eltelte után ismét elvégezték a kerékpáros terhelést, illetve oxigénhiánynak tették ki őket.

Az eredményeket összehasonlítva megállapították, hogy nyugalmi állapotban a koffeintablettának nem volt hatása, viszont a terhelés elvégzése után jelentősen, 22%-kal csökkent a véráramlás sebessége. Ezt a hatást tapasztalták az oxigénhiányos csoportnál is, ebben az esetben a véráramlási sebesség 39%-kal csökkent.

Dr. Philipp A. Kaufmann, a kutatás egyik vezetője, mindezt azzal magyarázza, hogy a koffein képes blokkolni az érfal azon receptorait, melyek az erek dilatációját, azaz kitágulását okozzák fizikai megterhelés során. Az eredményeknek akkor van számottevő klinikai vonatkozásuk, ha valaki az említett koronária-artéria betegségben szenved, ugyanis ekkor a hatás sokkal nagyobb mértékű és természetesen veszélyesebb is az adott személyre. Érdekes módon ugyanez a csökkent véráramlás tapasztalható pl. a magasabb hegységekben tartózkodóknál, ahol szintén oxigénhiányos a közeg.

A koffein csak az agyi tevékenységre hat stimulálószerként, a fizikai aktivitás növekedésének csak az érzete áll fenn. A kutatásban résztvevő orvosok tehát sem fizikai munka, sem sportolás előtt nem javasolják a kávé fogyasztását.

A mechanizmus pontos megértéséhez azonban szükséges lesz több, nagyobb felmérés elvégzésére. A kísérletek eredményeit a Journal of the American College of Cardiology című tudományos folyóirat 2006. január 16-i számában publikálták.
Előzmény: Hkoala (6)