Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 113

Matuselah!

Ehhez mit szólsz?(Hangsúlyozom,nem vagyok szakértö,csak érdekel a dolog.Az ajánlott törvényeket,ha módomban lesz,folalkozni fogok vele).

 

~~Ötven évvel azután, hogy a nevezetes és máig titokzatos holttengeri tekercsek előkerültek, a kutatók újra összeültek, hogy megvitassák az anyagvizsgálatokból származó újabb eredményeket. A történészek, régészek és más szakértők újabb találkozójára a jeruzsálemi Héber Egyetemen került sor az Orion Center for the Study of the Dead Sea Scrolls anyagi támogatásával. A rendezvény segít abban, hogy az 1990-es évekig egy szűk csoport által féltékenyen őrzött és még a szakmai világtól is elzárt tekercsek titkainak egy részét megfejtsék.
Amióta 1947-ben egy arab pásztorfiúcska a holt-tenger közelében lévő Kumrán melletti barlangok egyikében véletlenül olyan agyagkorsókra bukkant, amelyekben vékony bőrre, valamiféle szövegek voltak írva, több tízezer tekercstöredék került napvilágra tizenegy további barlangüregből. A szövegeket héber, arámi és görög nyelven írták. Egy részük az Ótestamentum bizonyos részeit tartalmazza, de vannak közöttük zsoltárok, kommentárok és egyéb szövegek is. Némelyek máig megfejtetlenek.
A számos vitás kérdés közül az egyik legfontosabb: honnan származnak a szövegek. Az egyik nézet szerint egy Kumránban élő titkos zsidó szekta tagjai, az esszénusok írták. Mások szerint a római csapatok elől rejtették a sivatagi táj barlangjaiba a jeruzsálemi könyvtárak kincseit. (A rómaiak 70-ben lerombolták a Templomot is.) Bár a szakértők többsége arra a véleményre hajlik, hogy a tekercseket Kumránban készítették, bizonyító ereje csak az anyagvizsgálatoknak lehet, vagyis a tekercseket tartalmazó korsók agyagának, illetve a pergamenbőrőknek az elemzése segíthet.~~

Előzmény: Matuselah (112)