otranto Creative Commons License 2006.01.22 0 0 703
"Ez a légtér dolog azért érdekes, mert ugye 41-től hadiállapotban voltunk a szövetségesekkel. Az általános, hogy az ellenség előtt megnyitjuk a légteret, ugye? Ráadásul milyen gépek előtt? 43-ig egyszerüen nem értek el idáig, nem is volt bombázás. De ahogy az ami gépek hatósugarába kerültünk, (Szicília elfoglalása után) bizony, bombáztak. A magyar és német légvédelem/vadászok pedig megpróbálták leszedni őket. Nem igazán "nyitott légtér"

Az 1943 szeptemberi előzetes fegyverszüneti feltételek között szerepelt az, hogy:
"Magyarország fokozatosan csökenti katonai együttműködését Németországgal, különösen pedig visszavnja erőit Oroszországból, és elősegíti a szövetséges légierő átrepülését Magyarország területe fölött a németországi hadi célpontok támadására." (3. pont)

Mindezek fejében a nyugati szövetségesek vállalták, hogy nem bombázzák Mo-ot. Ahogy itt már mások is leírták , az első bombázások 44 áprilisában, a német megszállás után kezdődtek.

Sőt, 1944 januárjában Szombathelyi vizsgálatot is elrendelt, mert a Mo. felett átrepülő brit-amerikai bombázókötelékre magyar vadászok támadtak, és megtiltotta a további támadásokat a szövetséges bombázók ellen.
Előzmény: RogerWilco (686)