csülök2 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 1068

 

 

Szia Kezdő Városi!

 

Köszönöm az ügyintézést és várom a fejleményeket, hogyan sikerült megcsavargatni, feltekerni, ill. hogy milyen átmérőjű lett a csőspirál, a külső átmérője érdekelne....

 

A tárolásról:  A whiskyvel kapcsolatban sokat olvasgattm a neten, ott azt írták,hogy kb 65-70 fokosra hagyták a párlatot, ahogy épp sikerül a párolás (cégenként különböző a különböző párlatrészek elkülönítése, van amit háromszor, sőt négyszer, ötször párolnak át, hisz a whiskeynél a legnagyobb tisztaságra törekednek, akárcsak a vodkánál, ami azonban általában krumpliból készül.....s amit nem egyszer homokon szűrnek át az aktív szenes kezelést követően....). Kérdésedre válaszolva a whiskeyt higítás nélkül tötik a hordókba, de én pl a barackpálinkámat 52 fokosan töltöttem a 10 literes eperfahordómba, amitől kissé égett-füstös-barikkos íze lett, s már 8 hónap után is nagyon sokat veszített az éléből, kerekedett, selymesedett, lágyult, a színe pedig veri akármelyik hírneves whiskeyét.

Pálinka tárolására kifejezetten nincs hordóméret, attól függ, mit akarsz, de minél kisebb a hordó, annál nagyobb lélegző felület jut 1-1 liter pálinkára, s ezáltal gyorsabban mennek végbe a számunkra oly fontos oxidatív folyamatok, melyek-ideális esetben- egy bársonyos végeredményhez vezetnek, s minden ismerős meg akar nyúzni a receptért ill egy kis kostolóért...

A szakértők azt mondják, hogy a kereskedelmi mennyiségű szesz (pálinka) tárolására a maximum 100 liter űrtartalmú hordók a megfelelők, én csak 10 litert akartam eltenni, s nem bántam meg, mert a Bariqque borok a szívem csücskei- ebből írtam a szakdolgozatomat is- s a pálinka barikkos jellege egyszerűen leírhatatlan, s hogy minden szép legyen, beleraktam 300 gramm aszalt kajszibarackot is, s mindenkinek megtiltottam a hordóhoz való közelítést.....Az aszalt baracktól olyan illata lett, hogy az valami fantasztikus, kerek, lágy, hívogató, kacérkodó.....Bocs, h elkalandoztam....

 

Egyszóval a higítás nélküli út ugyanúgy járható mint a higított változat hordóba töltése.....

 

Várom további kérdéseid, s szívesen válaszolok még ma

 

                 Üdv

 

                         Csülök2 

 

 

Előzmény: kezdő városi (1067)