pertrix Creative Commons License 2006.01.20 0 0 683

Ebben most mi volt,ami cáfolja az én véleményemet.

A M.kir.Honvédség egyenruházata középeurópai viszonyokra lett tervezve.

Az igazi nyári ruházata a honvédségnek nem posztóból,hanem könnyű lenvászon anyagból,un.zsávolyból készült.Ilyet a legénység nem vitt ki a donhoz,csak a tisztek egy része.Télen ők sem hordták.

A legénység a rendszeresített 39M.leg.zubbonyt,24M.táb.sapkát,35M.gyal.nadrágot,24M.bakancsot és a 24M.köppenyt használták a fronton,lényegében a tisztek is.

Ez a ruházat magyarországon és közép-európában tökéletesen megfelelő volt,más hadseregek hasonló ruházata nem volt semmivel sem jobb ennél.

A gond,mint írtam abban állt,hogy ez nem a szu.időjárási viszonyaihoz volt tervezve,ill.az elhasználódott ruházatot nem pótolták.De az nem jelenti azt,hogy a legénység "nyári" ruházatban lett volna kint télen a fronton.

A németek posztó ruházata sem volt semmivel sem jobb minőségű,a külömbség annyi,hogy ők 42-re levonták az előző télből a tanulságokat,és igyekeztek a lehetőségekhez mérten ellátni katonáikat a normál egyenruhán kívül valóban téli körülményekhez tervezett és gyártott ruházattal,több-kevesebb sikerrel.

Előzmény: PuPu (681)