Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 73
"Bár, ahogy elnézem lingarázda itt kicsit tévesztett, mert ez épp a reciproka az abszolút hőmérsékletnek. A dU=TdS-pdV+ΣμidNi összefüggésből látszik, hogy T=dU/dS, fix V és Ni mellett, vagyis a belső energiának az entrópia szerinti deriváltja."

Jogos, de mentségemre legyen mondva: sok szempontból a dS/dU=1/T természetesebb mennyiség. Csakhogy a reciproka jobban illeszkedik a korábbi leírásokhoz (Celsius, Fahrenheit stb. skálák).

Amúgy a fizikában, amint írtam, mindig minden mennyiségről igazából meg kell mondani, hogyan mérjük, vagy hogy hogyan származtatjuk már megadott mennyiségekből. A hőmérséklet sem más. Ebből a szempontból az abszolút nulla fok a statisztikus fizikai definíció következménye, léte nem valamiféle természettörvény. Egyszerűen ilyen a skálája annak a mennyiségnek, amit hőmérsékletként definiálunk. A termodinamika harmadik főtétele nem a zéruspont léte, hanem az, hogy ezen a hőmérsékleten a fajhő zérushoz tart, ami egy nemtriviális kijelentés az anyagi dinamikáról.

A fizikai mennyiségeket általában különböző tartományokban más és más definíció adjuk meg, és az átfedő tartományokban a különböző definíciókat a fizikai törvények kötik össze. Másképp mérünk egy pár milliKelvines skálán hőmérsékletet, mint a szobában, és megint nem higanyhőmérővel mérjük a Nap fotoszférájának hőmérsékletét, a magjáról nem is beszélve. És megint más az elvi (dS/dU) definíció. Ezeket a definíciókat a fizikai modellek összefüggései kötik össze. Vagyis pl. a hőmérsékleti skála, vagy akár a távolság mint fizikai mennyiség csak annyiban létezik és akkor pontossággal, amilyen pontosan tudjuk, hogy a definíciójuk alapjául szolgáló modellbeli összefüggések igazak a valóságra. Emiatt van az, hogy változnak a standardok (pl. a meridiánkör 40 milliomod része -> párizsi méterrúd -> atomi átmenet hullámhossza -> fény által megtett út a méter esetén), mert a fizikai előrehaladásával egyre pontosabb leírással rendelkezünk, és ezzel átdefiniáljuk a mennyiségeket, persze úgy, hogy a korábbi definíciókkal azok pontosságán belül egyezzen az új.
Előzmény: Simply Red (32)