hb-tata Creative Commons License 2006.01.17 0 0 473

Pontosítanék, ha egyetértesz, nem a tartalmától, hanem a témájától (műfajától stb) függetlenül..

Egyébként tökéletesen igazad van, erre próbáltam utalni azzal, hogy nagy betűvel irtam a Könyvet. Mint azt a szóban forgó eset is bizonyítja, nem a témájával van baj, az érdekes, hiánypótló, hanem a tartalmával, annak szinvonaltalanságával.

Egy könyv kézbe vételekor az embert egyfajta áhítat tölti el. Nagyon fel tudok háborodni azon, ha valaki ennek ellenkezőjét vallja. Különösen bántó, ha maga a szerző nem tartja fontosnak a pontosságot és tényszerűséget. Szerintem ez az olvasó megalázása, semmibe vétele. (bár ez bizonyítja a szerző tudás- és műveltségbeli hiányosságait, a stílusa pedig a jellembeli fogyatékosságait is).

Álljon itt még, -az előzőekhez csatolandó-, néhány gyöngyszem Fodor tálalásában:

Fodor, mint födrajztudós: A magyarországi bélyeges téglák I. Dunántúl c. OMF-Építészeti Múzeum kidványában felsorolja a dunántúli téglagyárakat. Köztük szerepel Aszód, Karcag, Kecel, Mezőtúr, Pécel, Tiszaföldvár, Vác és Veresegyház gyára is...

Fodor, mint Kazinczy Ferenc: A volt Veszprémi Téglamúzeum emlékére c. kiadványból: EB jelű tégla lelőhelye "Brunswich kastély" (p.143)- ennyi erővel írhatta volna Sandwichnak is, mennyivel több értelme volna így, hiszen ez a hasa teletömését is vizionálja. Azon túl, hogy ez sértő a Brunszvik családra nézve, az elkövetője nagyfokú butaságára és igénytelenségére is bizonyíték.

Fodor, mint nyelvész: Ugyanezen kiadvány ugyanezen oldalán a CI jelű téglabélyeg (invalidus ház) magyarázataként a Casa in validorum (sic!) szerepel. A szerző valószínűleg hallotta, hogy német nyelvterületen az in elöljáró szó, és a tanulmányaiból tudja, hogy azt külön kell írni.....

Előzmény: nyakashegyi (469)